Haagse grabbelton

Wederom geen debat over bootvluchtelingen vanavond

28-05-2015 17:53

Het debat over de bootvluchtelingenproblematiek dat vanavond in de Tweede Kamer gepland stond, gaat wederom niet door. Net als vorige week is het debat uitgesteld omdat het kabinet nog geen standpunt heeft kunnen bepalen, nu over de voorstellen die de Europese Commissie gisteren heeft gedaan over onder meer de herverdeling van vluchtelingen.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold zou het vreemd zijn het debat doorgang te laten vinden wanneer men reeds was ingehaald door de actualiteit. Wat Attje Kuiken (PvdA) en Malik Azmani (VVD) betrof, had het debat gewoon doorgang kunnen vinden, maar na een dringend beroep van Pechtold ging Kuiken toch overstag: het eerstvolgende overleg van de Kamer over de EU staat gepland op 11 juni, een algemeen overleg voorafgaand aan de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken.

Dat overleg wordt nu, op voorspraak van Kuiken, uitgebreid. Ook zal daarbij de premier aanwezig zijn. Dat is bijzonder, want debatten met de Minister-President worden doorgaans plenair gevoerd. Nu lijkt het erop dat dat niet het geval zal zijn, hoewel een nieuw plenair debat altijd nog zou kunnen worden aangevraagd.

Tweede uitstel

Het debat over bootvluchtelingen stond eigenlijk vorige week al gepland. Het officiƫle onderwerp was de ingelaste top van regeringsleiders over de bootvluchtelingenproblematiek op 23 april. Maar omdat het kabinet vorige week nog geen gezamenlijk standpunt had kunnen bepalen over de uitkomsten van die top, werd besloten dat debat een week uit te stellen.

Naar vandaag, dus. Gisteren kwam, vlak nadat de Commissie met haar voorstellen wereldkundig maakte, de kabinetsappreciatie over de top van 23 april binnen. Die ging nog niet in op de voorstellen van de Commissie, want daarvoor had het kabinet, wederom, meer tijd nodig.
 
De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieƫn uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.