‘NSA en BND tapten Nederlands internet wel degelijk af’

28-05-2015 11:57

De Duitse inlichtingendienst BND heeft, op voorspraak van de Amerikaanse dienst NSA, wel degelijk op grote schaal Nederlandse internetverbindingen afgetapt. Dat bleek vandaag uit nieuwe informatie die de Oostenrijkse Europarlementariër Peter Pilz (Die Grünen) tijdens een nieuwe persconferentie deelde.

De documenten, die Pilz via een bron in de inlichtingendiensten in handen zou hebben gekregen, bevatten onder meer een prioriteitenlijst van de NSA. Daarop valt te zien dat de dienst minimaal 71 verbindingen die via Nederland liepen en die onderweg waren naar andere landen, in Frankfurt heeft onderschept.

De BND zou die lijnen vervolgens hebben doorgegeven aan de NSA. “Het vermoeden dat data van Belgacom en KPN Nederland is afgetapt, gedupliceerd en doorgestuurd naar het hoofdkantoor van de BND ten behoeve van de NSA, is voldoende gegrond”, stelt Pilz. Het ging daarbij onder meer om namen van personen of bedrijven, mobiele telefoonnummers en creditcardnummers. Nederland was hoofddoel van de NSA.
 
plaatje nsa nederland
 
Daarnaast beschikt Pilz over een email van een medewerker van Deutsche Telekom aan de BND, waarin de toegang tot verschillende transitlijnen wordt bevestigd.
 
Schermafbeelding 2015-05-28 om 12.11.00

Plasterk weet van niets

Vorige week stelde Pilz in het Duitse blad Der Spiegel al dat de Duitse inlichtingendienst de NSA zou hebben geholpen bij het aftappen van Nederlandse internetverbindingen in het kader van de afluisteroperatie ‘Eikonal’. Die operatie liep tussen 2004 en 2008 Nederland zou daarin topprioriteit zijn geweest, volgens Pilz.

Minister Plasterk stelde in een reactie op die berichtgeving dat er ‘thans geen aanwijzingen’ bestonden . Omdat Pilz zijn beweringen in Der Spiegel niet onderbouwde, kon Plasterk daar ook niet verder op ingaan. Wel zegde hij toe de Duitse autoriteiten te zullen verzoeken ‘nadere context en duiding te verschaffen’.

Opheldering

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini wil nu zo snel mogelijk opheldering van de Europese Commissie, onder andere over het misbruik van de uitzondering voor nationale veiligheid in Europese verdragen. “Als EU-landen elkaar gaan bespioneren in opdracht van de NSA, verliezen ze allemaal. We worden dan allemaal minder veilig en het schaadt onze bedrijven. Europese veiligheid is ook nationale veiligheid. De Europese Commissie moet ingrijpen om duidelijk te maken waar het nationale belang ophoudt en het Europese begint.”

Tweede Kamerlid Linda Voortman (ook GroenLinks) gaat naar aanleiding van de kwestie een debat aanvragen met Minister Plasterk.