Haagse grabbelton

Kabinet geeft toe: Er is iets mis met paleis Huis ten Bosch

27-05-2015 19:24

Kamervragen die binnen 24 uur beantwoord worden; dat komt niet vaak voor. Nu ja, die waar we het over hebben zijn niet echt beantwoord, het is eerder een reactie op iets dat weleens een probleem zou kunnen worden: de verbouwing en renovatie van Huis ten Bosch. RTL Nieuws meldde dinsdag dat de kosten uit de pan rijzen. De renovatie was begroot op 35 miljoen euro, maar blijkt nu volgens bronnen bijna 60 miljoen euro te gaan kosten. Oranje-kritische partijen SP, D66 en VNL stelden gelijk vragen die verantwoordelijk minister Stef Blok (VVD) woensdag in de namiddag beantwoordde:

 

“Naar aanleiding van de gestelde vragen door uw Kamer over de verbouwing van paleis Huis ten Bosch wil ik u, mede namens de minister-president, mededelen dat er nog geen definitieve besluitvorming heeft plaats gevonden. Zodoende kunnen de gestelde Kamervragen op dit moment niet worden beantwoord.”

 

Dat is Haags voor: het is mis.

Rutte was zekerder van zijn zaak

Dinsdagavond 7 oktober 2014 verdedigde minister-president Mark Rutte in de Nationale Vergaderzaal de begroting voor het Koninklijk Huis waar uiteraard ook de renovatie van de paleizen aan bod kwam. SP-Kamerlid Ronald van Raak wierp Rutte voor de voeten:

 

“Je kunt op twee manieren begroten. Je kunt zeggen: dit geld is nodig en daar gaan we het voor doen. Of is het zoals de minister-president nu zegt: Huis ten Bosch is begroot op 35 miljoen, maar het kan ook veel meer worden?”

 

Rutte antwoordde:

 

“Nou, niet veel meer. (-) Of het daarbij blijft, zeg ik tegen de heer Van Raak, kan ik niet met zekerheid zeggen. Het is een begroting, dus het kan minder worden of het kan meer worden. (-) Ik zei niet ‘veel’ meer. Het kan ook ‘veel’ minder. Het kan meer zijn of het kan minder zijn. Ik heb niet ‘veel’ gezegd. Dat is een bijvoeglijk naamwoord, of een bijwoord. Ik weet het eigenlijk niet. Het is in ieder geval een woord. Het woord ‘veel’ heb ik dus niet gebruikt. Ik heb gezegd: het is een begroting, dus het kan altijd meer of minder zijn. Wij gaan ervan uit dat het voor die 35 miljoen zou moeten kunnen.”

 

Het lijkt er op dat het in ieder geval niet voor minder gaat lukken.

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.