Achtergrond

Politiek-correct feminisme holt het Westen uit (3)

26-05-2015 15:31

In twee voorgaande verhandelingen zette ik de dynamiek tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid en de impact van dit krachtenveld op de West-Europese beschaving c.q. het ‘Avondland’ uiteen. Vrouwelijke machtsuitoefening verschilt namelijk van mannelijke.

Vervangbaar

Zo bleek dat mannen biologisch meer vervangbaar zijn ten opzichte van elkaar; daardoor moeten ze opvallen. Terwijl mannelijkheid de sociale normen moet aanvechten en doorbreken, gebruikt vrouwelijkheid de sociale normen in haar voordeel via naming and shaming: het aantasten van een rivaal in reputatie door het gedrag van dat individu te labelen als ‘asociaal’, ‘intolerant’, ‘xenofoob’, enzovoorts.

Door zo te stellen dat een individu de samenhang van de groep schaadt, raakt dat individu van het sociale weefsel verwijderd. Hij of zij moet het zonder krediet en hulpdiensten doen en raakt langzaam uit de groep verstoten. Zo toonde de documentaire Sletvrees dat vrouwen vooral elkaar van sletterig gedrag betichten.

Macho’s en fascisten

In 1930 besloot het Komintern – de communistische internationale onder Stalin – dat alle tegenstanders van communisme met het woord ‘fascist’ bestempeld zouden worden. Vandaag vervult het woord ‘macho’ deze rol. Traditionele mannelijke uitingsvormen krijgen zo een kwade bijsmaak; mannen raken in de war en weten niet wie ze zijn. Vrouwen reageren reflexmatig “oh, ik wil persoonlijk niet met een macho samenwonen”, terwijl ze vaak geen idee hebben wat een macho werkelijk is of wat ze zelf willen. Zoals gezegd wordt de cultuur doelloos en raakt deze in zichzelf geabsorbeerd.

Arbeid verschafte identiteit

Éric Zemmour wees er in Frankrijk op dat het kapitalisme vroeger productiekrachten nodig had: arbeid verschafte mannen identiteit. Vandaag vindt de productie in Azië plaats en is vooral consumptie belangrijk. De ideale consument is volgens Zemmour een vrouw en dus worden ook mannen toenemend gefeminiseerd, zodat ze bijvoorbeeld schoonheidsproducten kopen. Wie zich hiertegen verzet en voor een duidelijke onderscheiding van de seksen pleit wordt aangemerkt als vrouwenhater, fascist of macho.

Mannen die zich niet aan de feminisering onderwerpen hebben geen sociale praxis meer, geen rituelen om de vorming van hun mannelijkheid te geleiden. In binnensteden wordt dit gemis aan masculiniteit gevuld met lomp, zelfs barbaars gedrag. Een viriliteit die wordt vernederd is een viriliteit die barbaars wordt. Een viriliteit die wordt gekanaliseerd komt de beschaving daarentegen ten goede.

Bevredigende seks

Ook vermindert het feit dat vrouwen en mannen meer op elkaar gaan lijken de begeerte. Zo constateerde psychologe Lori Gottlieb al eerder dat stellen met een traditionele rolverdeling vaker en ook bevredigender seks hebben (Avondland en Identiteit, Aspekt 2015, 221). Deze uitdoving van de lust zet vrouwen weer aan tot het najagen van bad boys – mannen die wél opwinding, maar geen stabiele relaties te bieden hebben.

In Le sexe et l’effroi (1994) betoogde Pascal Quignard dat het christendom de maatschappij feminiseerde door seksueel verlangen aan liefde te verbinden – een eeuwenoud vrouwelijk streven, aldus Quignard. Gecombineerd met de hedendaagse vluchtigheid leidt dit in het Westen tot een identiteitscrisis. We blijven het premoderne, romantische beeld koesteren van erotische opoffering en emotionele versmelting, terwijl we zeer rationeel zijn. We willen controle houden en voor onszelf de optimale keuzes maken. We houden meer afstand en proberen met een cynisch-ironische levenshouding onze autonomie te bewaken.

Het gezin

In een traditionele samenleving is het gezin van belang en vanuit de mannelijke visie misschien het zelfstandige individu. Het stelletje geldt als tijdelijke fase, als rite de passage. In de gefeminiseerde samenleving is juist alles op het stelletje afgestemd. In de romantische cultuur moeten mannen eerst liefde voelen voordat ze een vrouw seksueel mogen begeren.

De traditionele sociale beperkingen zijn verbroken waardoor jongedames als serial-monogamisten vriendjes in hun leven kunnen opnemen en weer uitwerpen. Daarbij zijn ze een beetje zoals grootmoeders, want steeds zeggen ze: “Dit is hem, dit is de ware, ik voel een groots liefdesgevoel aankomen.” De ‘bevrijde generatie’ van ’68 probeerde de band tussen lust en liefde juist op te heffen, omdat ze die band als een onnatuurlijke vervreemding zag, die was opgelegd door koning, kerk en kapitaal.

Seksuele selectiemacht

Het christelijke liefdescredo zette zich door, terwijl de traditionele banden die de seksuele selectiemacht in banen leidden versplinterden. Precies omdat het koppel tot mythologische proporties wordt verheerlijkt zijn we in de dagelijkse realiteit al gauw teleurgesteld, wat leidt tot scheidingen. Samen met het genoemde kapitalisme ontstond hieruit een geatomiseerde grootstedelijke levenswijze, waarin vrouwen niet door familieleden worden afgeschermd van ‘alfamannetjes’.

Relaties zijn zo vrijblijvend, lauw en voorbijgaand dat de activiteit van verleidingskunstenaars – het oppikken en in bed krijgen van een vrouw op een eerste afspraakje – geen verwondering wekt. In Voorwaardelijke liefde (2014) beschrijft Thierry Baudet hoe verleidingskunstenaars zich trainen in het nabootsen van alfmannetjesgedrag.

Boer zoekt Vrouw-fenomeen

Alles in deze drie artikelen bij elkaar genomen leidde tot een situatie waarin de doorsnee man in het Westen het nakijken heeft. Charismatische, knappe en avontuurlijke mannen houden er meerdere minnaressen op na: een groep mannen van grofweg tien procent, de meest aantrekkelijken, heeft seksueel toegang tot het leeuwendeel van de vrouwen. Dit is het ‘Boer zoekt Vrouw-fenomeen’: vrouwen raken opgewonden en meegesleurd door de concurrentie met andere vrouwen – dat een man in het centrum van de belangstelling staat maakt hem voor haar nóg begeerlijker.

Precies door die spiraal van meeslepende passie komt het bij veel vrouwen niet op om hun datingstandaarden op het realistische af te stemmen. De traditionele huwelijksmonogamie hielp vrouwen om realistischer te zijn over potentiële huwelijkskandidaten, maar zoals gezegd zijn die traditionele banden nu versnipperd.

Teleurstelling en verbittering

Vrouwen worden aangetrokken door de vluchtige grootstedelijke levenswijze: per 100 mannen heeft Utrecht 132 vrouwen en Amsterdam 122. Wie als man achterblijft in een landelijke streek heeft een probleem. Vrouwen proberen de tien procent buitengewone mannen aan zich te binden, bijvoorbeeld met seks, maar de kans van slagen is, gelet op alle concurrentie, bijzonder klein. Dit leidt vervolgens tot teleurstelling en verbittering. Zo verklaarde Olivia Strzelczyk zichzelf tot slachtoffer omdat “alle goede mannen bezet zijn”.

Slachtofferschap

Impliciet in dit slachtofferschap is een gevoel van entitlement, omdat zo’n vrouw de avances afslaat van mannen die qua aantrekkelijkheid op haar gelijke niveau staan: de doorsnee-mannen. Zo’n man krijgt te horen dat er “geen chemie was” omdat ze “te weinig gemeen hebben”.

Twee dagen later wandelt zo’n pedagogiekstudente dan hand in hand met een boomlange basketbalspeler of een oudere rijke zakenman. “Zou ze daarmee nu zoveel gemeen hebben?”, vraag de afgewimpelde man zich af. In werkelijkheid gaat het om omhoog ruilen – “voor jezelf de beste keuzes” maken, wat achteraf door de vervrouwelijkte liefdescultuur gerationaliseerd wordt tot “chemie!”. Zo houdt men de verliezers op de liefdesmarkt dom.

Intellectuele alfamannetjes

De oplossing ligt in een nieuw verbond om het ’68 gedachtegoed te ontmantelen en het Avondland te redden. Dat verbond zal bestaan uit de creatieve en intellectuele ‘alfamannetjes’, die hun geestelijke kwaliteiten niet meer erkend zien in de vervlakte mainstreamcultuur, ondersteund door groepen genegeerde doorsnee-mannen en ten slotte aangevuld met vrouwen die verlangen naar traditionele vastigheid en geborgenheid. Zonder zo’n verbond zal de postmoderne Brave New World-maatschappij uiteindelijk uitdraaien op een Soumission.

Lees ook:
Politiek-correct feminisme holt het Westen uit – ’68’ers verrichten waardevol voorwerk voor jihadisten’
Politiek-correct feminisme holt het Westen uit (2) – Vrouwen worden niet achtergesteld