Politiek

Justitie-ambtenaren spannen rechtszaak aan tegen de Staat

22-05-2015 18:19

De vrijdag door de minister voor Rijksdienst Stef Blok (VVD) ingestelde Groepsondernemingsraad Rijk wordt niet erkend door de Departementale Ondernemingsraad (DOR) van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. De Justitie-ambtenaren spannen nu een rechtszaak aan tegen de Staat. Naar verwachting zal de rechtszaak binnen 2 maanden dienen bij de kantonrechter in Den Haag. De ambtenaren zijn het oneens met de nieuwe ‘extra’ ondernemingsraad en de samenstelling daarvan.  Update 20.27 onderaan – Blok ziet rechtszaak ‘met vertrouwen tegemoet’.

Groepsondernemingsraad Rijk

Vandaag heeft de Ministerraad onder verwijzing naar de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) besloten tot instelling van deze Groepsondernemingsraad Rijk. Deze is bedoeld als overkoepelende ondernemingsraad voor alle ondernemingsraden bij de ministeries, uitgezonderd het Ministerie van Defensie, dat niet onder de WOR valt.

DOR-voorzitter Arjan de Zwart schrijft in een verklaring dat hij in de rechtszaak gesteund wordt door vrijwel alle overige ondernemingsraden binnen het ministerie van Veiligheid en Justitie. De ambtenaren zijn het oneens met de nieuwe ‘extra’ ondernemingsraad en de samenstelling daarvan.

‘Evenredige vertegenwoordiging’

Het ministerie van Veiligheid en Justitie telt ruim 30.000 rijksambtenaren en is daarmee veel groter dan de overige vertegenwoordigde ministeries, Financiën uitgezonderd. Veiligheid en Justitie zou slechts 4 zetels krijgen terwijl bijvoorbeeld het ministerie van Algemene Zaken met ongeveer 400 ambtenaren er 2 krijgt. Met de andere ministeries, variërend in grootte van ruim 2.000 tot 12.000 ambtenaren, liggen de verhoudingen in de zetelverdeling iets minder scheef, maar kloppen volgens De Zwart evenmin:  “De Wet op de Ondernemingsraden schrijft evenredige vertegenwoordiging voor en hieraan wordt niet voldaan.”

De Zwart wil ook dat de verschillende organisaties binnen het ministerie van Veiligheid en Justitie een eigen stem krijgen. De ministeries in de Groepsondernemingsraad Rijk krijgen in totaal 25 zetels.

‘Het rijk als één concern’

In de Groepsondernemingsraad Rijk komt volgens Blok de interne bedrijfsvoering en het personeelsbeleid aan de orde wanneer het veel of alle ministeries betreft.  “Het oprichten van een rijksbrede ondernemingsraad sluit aan bij het werken van het hele Rijk als één concern.” In het persbericht dat het kabinet vrijdagmiddag verspreidde staat: “De ondernemingsraden van de verschillende ministeries gaan nu aan de slag om hun afvaardiging te regelen.” Daar hoort nu dus ook een rechtszaak bij.

Update 20.25 – Blok ziet rechtszaak met vertrouwen tegemoet

Woordvoerder van minister Blok Frank Wassenaar zegt tegen ThePostOnline de rechtszaak ‘met vertrouwen’ tegemoet te zien. Alle ondernemingsraden van de ministeries zijn akkoord volgens Wassenaar behalve die van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

“Sinds het huidige kabinet aantrad  werd al gesproken over een Groepsondernemingsraad Rijk. Het afgelopen half jaar is concreet overleg gevoerd, nu is er een knoop doorgehakt en ligt er een concreet besluit.” De zetelverdeling is volgens hem fair: ministeries tot 10.000 medewerkers krijgen er twee, die tot 20.000 krijgen er drie en alles daarboven vier. “Met nog meer zetels zou het een Poolse landdag worden.” Hoe de ondernemingsraden van Justitie die zetels onderling willen verdelen is aan henzelf, aldus Wassenaar.