Pgb-drama: ‘Kitty Beelen is een held!’

21-05-2015 12:13

 

Kitty is een held! Kitty Beelen heeft voor elkaar gekregen wat pgb-ouders nog niet eerder was gelukt: de boel gaat schuiven in Den Haag. De boel schuift zo erg dat de PvdA en de VVD opeens geen vertrouwen meer hadden in een goede afloop van het zesde pgb-chaos-debat.

‘Ik kan me niet voorstellen dat dit het enige contract is dat de SVB (gedwongen) heeft laten tekenen. Ik heb de afgelopen tijd al menig positieve tweet van zorginstellingen voorbij zien komen die de SVB een veer in hun achterste steken. Het is een kwestie van tijd totdat dit naar buiten komt’

Kitty Beelen is directeur van een zorginstelling in Deurne en wacht al maanden op het geld waar ze recht op heeft. Om dit geld te krijgen moest ze va de Sociale Verzekerings Bank (SVB) verplicht een tweet versturen waarin stond ‘dat alles was opgelost’ en een contract ondertekenen waarin haar verboden werd negatieve berichten te verspreiden in de media, op straffe van 35.000 euro boete (dankzij haar advocaat werd dat afgezwakt tot 5000 euro boete).

1984

Die tweet heeft ze verstuurd, maar de betalingen bleven alsnog uit en dus stapte ze toch naar de media en vertelde ze over het idiote boetebeding in het contract.

Het doet mij allemaal wat denken aan die ene zin in het beroemde boek van George Orwell, 1984:

 

“Freedom is the freedom to say that two plus two make four. If that is granted, all else follows.”

 

Een partij, in dit geval de SVB, bepaalt wat gezegd moet worden en het ministerie van Zorg wordt het ministerie van Ontkenning en Afschuiven.

Ik kan me niet voorstellen dat dit het enige contract is dat de SVB (gedwongen) heeft laten tekenen. Ik heb de afgelopen tijd, en ik ben een trouw lid van #pgbalarm, al menig positieve tweet van zorginstellingen voorbij zien komen die de SVB een veer in hun achterste steken. Het is een kwestie van tijd totdat dit naar buiten komt.

Jetta Klijnsma

Een ander effect van Kitty’s coming out, was dat nu eindelijk Jetta Klijnsma zich niet meer kon verstoppen achter de rug van, de door de Kamer zeer gewaardeerde, Van Rijn. Jetta is verantwoordelijk staatsecretaris voor het reilen en zeilen van de SVB.

Heel toevallig kwam onlangs het rapport van de Algemene Rekenkamer uit, dat dat nog eens even onderstreepte. Een megaprobleem voor de PvdA. Waar de ‘deskundige’ van Rijn zich er nog wel eens uitlult (in ieder geval zodanig dat D66, CDA en GroenLinks hem nog wel een kans willen geven) weten ze dat bij Jetta absoluut niet zeker.

‘Stop ermee Diederik!’

Terwijl ik eerder zei dat van Rijn van mij (nog) niet weg hoeft, is het nu toch ech tijd voor de PvdA om te stoppen met dit kabinet. Ten tijde van het lente-akkoord hebben de spindoctors van de PvdA heel knap hun best gedaan om GroenLinks de schuld van versobering van het PGB in de schoenen te schuiven (terwijl GL juist het PGB redde) en zullen ze nu toch echt moeten toegeven dat ze zelf er een enorme puinhoop van hebben gemaakt.

Stop ermee Diederik. Lik je wonden en laat de mensen die er verstand van hebben de problemen oplossen. Het wordt nu genant.

 

De auteur is vader van een meervoudig gehandicapte zoon. Daarvoor krijgen hij en zijn echtgenote een pgb. ‘Mijn vrouw is feitelijk in dienst van mijn zoon, zij doet de zorg die anders door een dure instelling wordt geleverd’. Dit artikel werd eerder gepubliceerd op het weblog van de auteur.