Close read – Thierry Baudet’s toespraak tot Nederland

21-05-2015 11:09

Het was een bijzondere dag gisteren. Er verscheen een video online. Niet zomaar een video, maar een video van de man die ons komt redden: Thierry Baudet. Hij heeft het ‘Forum voor Democratie’ opgericht om te strijden voor het behoud van Nederland. Europa wordt volgens hem namelijk veel te machtig. En dus moeten we geld doneren. In ruil daarvoor redt Thierry ons. Hoe kondigt hij deze grootse actie aan? Een close read.

“Weet u het nog? Tien jaar geleden op 1 juni 2005 mocht Nederland zich uitspreken over de Europese Grondwet. 61,5 procent van de stemmers, bijna twee derde, zei nee. Bijna vijf miljoen Nederlanders stemden tegen verdergaande machtsuitbreiding van Brussel. Politici reageerden geschokt maar ze beloofden dat ze de stem van de bevolking zouden respecteren. Dat is niet gebeurd want niet veel later werd de Europese Grondwet alsnog ingevoerd, zij het onder een andere naam.”

 

Eigenlijk weten we niet zo goed waar de stemmers destijds tegen waren, want niemand heeft ooit die verdragstekst gelezen. Er zijn ook onderzoeken die laten zien dat de bevolking niet tegen Europa is. We weten dus niet of de tegenstemmers het erg vonden dat er alsnog een verdrag kwam. Maar laten we niet te moeilijk doen, anders worden we nooit door Thierry gered: politici hadden destijds geen zin in alternatieven toen het verdrag werd afgewezen, dus onze redder spreekt de waarheid!

 

“De Europese bureaucraten nemen steeds meer besluiten over ons dagelijks leven, dat leidt tot meer regelgeving, meer geldoverdracht naar Zuid-Europa en meer immigratie. Ons parlement heeft steeds minder te zeggen. Uw stem is steeds minder waard en uw geld trouwens ook.”

 

Komen er door Europa meer regels? Vaak vervangen ze Nederlandse regels waarvan niemand het erg vindt dat ze Europees worden. Zaken rond landbouw, de interne markt en productvoorschriften bijvoorbeeld. De meerderheid van de regels komt uit die hoek en het zijn er ook al niet “meer”. Er is onmiskenbaar geldoverdracht naar het Zuiden, maar of dat nooit meer stopt is twijfelachtig. Waarom gaat Griekenland op 5 juni failliet? Omdat we blijven bijspringen? En Nederland bepaalt bovendien nog steeds zelf of we vluchtelingen opnemen.

 

“Ik ben Thierry Baudet en samen met een groep economen, juristen en ondernemers heb ik het Forum voor Democratie opgericht om ons land terug te krijgen. Wij zijn niet partijgebonden en willen dat ook niet zijn. Want wat op het spel staat overstijgt de traditionele politieke tegenstellingen.”

 

De PVV zit sinds 2006 in de Tweede Kamer en vindt echt dat Nederland uit de EU moet stappen. Sinds 1994 zit de SP in de Tweede Kamer en ook zij willen met de EU in de huidige vorm ophouden. Veel middenpartijen willen dit niet. We zouden het bijna een traditionele politieke tegenstelling noemen.

 

“We zijn op een cruciaal punt aangekomen. Behouden we ons democratisch Nederland, behouden we zeggenschap over ons eigen leven of raken we het definitief kwijt aan de EU. De keuze is aan ons, als we niets doen weten we wat er gaat gebeuren.”

 

Uit niets blijkt dat meer macht voor de EU onomkeerbaar is. Er staat immers geen EU-leger klaar om Nederland binnen te vallen als we niet meer meedoen. En we weten ook al niet “wat er gaat gebeuren:” of Griekenland echt failliet gaat, of Groot-Brittannië uit de EU stapt, of TTIP er ooit komt en of de missie van Frans Timmermans een succes wordt.

 

“Daarom komen wij in actie en willen we met concrete initiatieven druk uitoefenen op de politiek. We organiseren events, publiceren rapporten om feiten boven tafel te krijgen en zijn aanwezig in de media en op Facebook en Twitter. Uw steun is hierbij essentieel.”

 

Welke events er komen en voor wie – behalve voor een groep intimi van elkaar na papegaaiende eurosceptici – is niet duidelijk. Waarom burgers moeten doneren om Thierry in de media te krijgen is ook een raadsel. Laat staan Facebook. Misschien moeten burgers geld geven voor die rapporten. Als Thierry dan toch rapporten aan het schrijven is, is de door hem gewenste parlementaire enquête naar de invoering van de euro misschien niet nodig?

 

“Dit is het moment.”

 

Een oude verkiezingsleus van D66.

 

“Steun ons.”

 

Zie hier de treurigheid van eurosceptici in Nederland. Er is terecht heel veel te klagen over Europa. Maar het enige wat eurosceptici massaal doen is hard iets roepen om zelf in beeld te blijven: een burgerinitiatief zodat Thierry achter het spreekgestoelte van de Tweede Kamer mag staan, een petitie zodat Thierry op televisie over de euro mag zeuren en natuurlijk een video om ons op te roepen Thierry te steunen zodat hij nog vaker “in de media” kan komen.

Maar als je wilt dat Europa aan macht inboet, moet je met voorstellen en ideeën komen maar die zijn in deze hoek van het politieke spectrum uiterst schaars. Ook wetenschapper Thierry komt niet verder dan het plan om “uit de EU te stappen”, terwijl iedereen weet dat dat politiek onhaalbaar is. Als je dan geen enkel alternatief hebt, heeft zo’n actie maar een doel: onbeschaamde zelfpromotie.

Gelukkig geniet ik er altijd intens van om naar Thierry te kijken. Met het geluid uit. Als je belooft dat je elke nieuwe video een extra knoopje los doet, Thierry, doneer ik graag voor meer video’s.