Politiek

Mensen met een mening – dinsdageditie

19-05-2015 19:36

“De linkse boodschap vol jaloezie, over wat mensen allemaal niet kunnen, is sleets en burgers hebben genoeg van opgedrongen solidariteit. Dat heeft niet zo zeer te maken met de individualisering van de maatschappij, als wel met mondigheid. Te lang is goedgelovig geluisterd naar partijen, die ’eerlijk delen’ predikten maar het zelf met hun gedraai en gegraai niet zo nauw namen, die tolerantie voorstonden en tegelijkertijd andersdenkenden als Fortuyn of Wilders verketterden. Het wordt tijd dat links dat geheven vingertje en die dubbele moraal achter zich laat. Want rechts verdient een stevig tegengeluid. Dat is zelfs essentieel.”

Politiek commentator Paul Jansen legt in zijn wekelijkse Telegraaf-column de vinger nog maar eens even op de zere linkse plek en legt uit waarom ook het aantreden van Jesse Klaver links niet gaat redden.

 

President Obama heeft een eigen Twitteraccount en grapt er direct op los.

 

“Waar vrijheid van meningsuiting botst met kwetsen weet ik al snel niet meer zo goed wat dient te prevaleren. Ik was er al ziek van dat we twee opzeggingen van abonnementen hadden door onze Jezus-quiz, omdat twee lezeressen zich gegriefd voelden in hun geloof. (…) Bij elke discussie over de islam, de multiculturele samenleving die mislukt zou zijn of terugkerende jihadstrijders, schiet ik in een soort op-slot-stand omdat ik simpelweg niet zo goed weet wat ik nou echt vind. (…) Angst, en dat weet ik dan weer wel heel zeker, is in het leven altijd de allerslechtste raadgever.”

Linda de Mol schrijft in een column in haar eigen magazine Linda over haar persoonlijke worsteling tussen kwetsen en vrijheid van meningsuiting. Overigens siert zij deze editie gesluierd de cover .

 

“Als Appa binnenkort zijn eigen multiculti-programma krijgt op de NPO, dan zal zijn gebrul richting Israël een stuk minder worden. Indien Burhani onverhoopt een traineeship zou krijgen bij een ministerie (na het afronden van zijn studie bestuurskunde aan de Universiteit Leiden) dan is die baard er de volgende dag af. Wanneer de NOS Al-Jaberi een baan als verslaggever zou aanbieden in Palestina, dan zullen we nauwelijks iets kritisch over Israël kunnen gaan lezen in zijn artikelen. De meest uitgesproken antizionist van Nederland van een tijdje terug, oud-AEL-voorzitter Abdou Bouzerda, werkt nu immers als freelance-journalist bij de VPRO en zegt nooit meer iets negatief over Joden of Israël. Zolang de antiracisme-beweging zich niet ontdoet van deze nieuwe ‘Bouzerda’s – Appa en Al-Jaberi – zal haar effect op de Nederlandse samenleving nihil zijn.”

Jalta-columnist Ismail Selvi spreekt profetische woorden. Ook wij kunnen niet wachten op een NPO-talkshow gepresenteerd door Appa en Sylvana.

 

“Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft gewoon zitten liegen dat de lijken zouden zijn bestolen. Dat zou dus reden moeten zijn voor de media om zich af te vragen: ‘Lopen we niet met z’n allen de overheidspropaganda na’? Maar er was geen enkel moment van zelfkritiek. Timmermans werd zelfs door journalisten tot politicus van het jaar gekozen.”

Joost Niemöller in gesprek met Arnold Karskens, inzake dossier MH17. (Betaallink)

 

Charles ‘journalisten zijn veel te negatief, doe eens blij nieuws voor de mensen’ Groenhuijsen ontkracht het gerucht dat hij in beeld is als nieuwe Leider van de Telegraaf. Jan Dijkgraaf vat vervolgens uitstekend samen.
dijkstra telegraaf

Kijk, wij vinden het ook jammer dat Sjuul Paradijs is opgestapt. Maar gaat Bert Dijkstra niet een beetje over the top?

 

Het gaat niet al te lekker met de campagne van Hillary Clinton voor het Amerikaans presidentschap, observeert Eelco Bosch van Rosenthal.

 

“Naast betaalbaarheid en uitvoering zijn er ook principiële bezwaren tegen een basisinkomen. Talenten blijven onbenut en het staat haaks op het uitgangspunt van een activerende sociale zekerheid. In het verleden zijn verschillende delen van de verzorgingsstaat activerend gemaakt. Gemeenten namen hun verantwoordelijkheid voor een gebudgetteerde bijstandswet, waardoor de instroom zichtbaar afnam. Er kwam een arbeidsongeschiktheidsregeling die het principe ‘van wat mensen niet kunnen’ omdraaide naar ‘wat mensen wel kunnen’. In de nieuwe WIA worden mensen die participeren dan ook extra beloond. Inmiddels is dit principe ook bij de jonggehandicapten in de nieuwe participatiewet het uitgangspunt geworden en worden op lokaal niveau afspraken gemaakt met werkgevers.

Het voorstel tot een basisinkomen gaat bovendien voorbij aan het principe van wederkerigheid in solidariteit. Echte solidariteit is niet zomaar een uitkering, maar is: iedereen doet mee, opdat wie echt niet kan verzorgd wordt.”

Het basisinkomen is écht een slecht idee, betoogt hoogleraar Raymond Gradus (UvA) in de Volkskrant: het gaat in tegen alles waar de moderne verzorgingsstaat voor staat.

 

“Je maakt vijanden van mensen die oorspronkelijk vrienden waren, omdat zij een ander idee hebben over wie er gelijk heeft. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Je kan toch ook harmonieus samenleven met verschillende inzichten? Je zou moeten appelleren aan het gezonde verstand als je een gemeenschappelijk doel wil bereiken. Als je het hakblok klaarzet, is dat eigenlijk ook een diskwalificatie van je eigen vermogen.”

David Endt blikt terug op zijn gedwongen vertrek bij Ajax en komt tot een pijnlijke conclusie.

 

Grapjessite De Gladiool maakt een epische parodie op de voorpagina die De Telegraaf vandaag verspreidde.

 

Kamer praat liever niet over ter dood veroordeelde en eerste democratisch gekozen president van Egypte MorsiNaar…

Posted by Tunahan Kuzu on dinsdag 19 mei 2015

De Egyptische president Morsi is ter dood veroordeeld. Mocht hij daadwerkelijk worden gedood, dan sterft de democratie ook een beetje. Dat schrijft althans Denk-politicus Tunahan Kuzu op Facebook.

 

“Op een gegeven moment zei ik tegen hem: ‘Hou er maar mee op. Het is hartstikke aardig dat je belt, maar ik heb er geen klote aan’.”

Fred Teeven vertelt in Het Parool dat hij het contact met Frans Weekers, die in hetzelfde schuitje als Teeven had gezeten en hem regelmatig belde, op een laag pitje zette. (betaallink)

 

“Je kunt thuis op de bank gaan zitten met je huilverhalen, of gewoon weer aan het werk gaan.”

Diezelfde Teeven over het feit dat hij enkele weken na zijn aftreden als staatssecretaris alweer in Den Haag te bewonderen was.