Politiek

Mensen met een mening – maandageditie

18-05-2015 19:31

“Jonge mensen mijden kranten en televisie omdat ze het gesjaggerijn van de generatie van babyboomers zat zijn. Dat bombardement aan narigheid maakt ze murw. Ze vertrekken opgewekt naar blogs en social media.”

Charles Groenhuijsen mag zichzelf interviewen in de NRC Next. (Betaalmuur)

 

“Het gaat veel te goed met de wereld. De journalisten moeten steeds langer zoeken naar slecht nieuws. Natuurlijk, je hebt IS-onthoofdingen, te veel CO2, bedreigde ijsberen, verdronken vluchtelingen, aardbevingen in Nepal en Uithuizermeeden, Geert Wilders, kut-Marokkanen en Bed, Bad & Brood. Maar voor de rest? Pico bello. (…) De armoede in de wereld is nog nooit zo laag geweest. Kindersterfte holt achteruit. We zijn met z’n allen gezonder, ouder en rijker dan ooit. De twintigste eeuw rekende af met fascisme en communisme; democratie triomfeert. Nederland is één van de rijkste en best georganiseerde landen ter wereld. Onze kinderen gaan voor goud in de Happiness Index. Arme journalisten.(…)Neem rubrieken als Nieuwsuur, EenVandaag,Zembla en Brandpunt. Die zijn op hun eentje verantwoordelijk voor minstens de helft van alle depressies in Nederland.”

Diezelfde Charles Groenhuijsen weet zichzelf knap te ontfutselen dat het Nederlandse medialandschap de kijkertjes thuis best eens wat vaker mag vertellen in welke happydepeppiewereld we leven.

 

“De laatste soixante-huitards, uitstervende progressieve mummies, sociologisch levenloos maar schuilend in ivoren mediatorens waaruit ze nog hun donderpreken konden afsteken over de onzalige tijden en de misselijkmakende sfeer die zich door het land verspreidde. (…) Links [was] verlamd door zijn eigen constitutieve antiracisme.”

Michel Houellebecq laat in zijn nieuwste roman ‘Soumission‘ (nu uit in Nederlandse vertaling, uiteraard door Martin de Haan, onder de titel ‘Onderwerping’) duidelijk doorschemeren dat ook in Frankrijk nog heel veel Charles Groenhuijsen, Volkskranten, oude media en Sylvana’s bestaan.

 

“Bedenkelijker dan de veelbesproken verrechtsing van de jongeren, lijkt me de vertrutting van de oudjes.”

Gerrit Komrij, helaas dood, had ook al tijden niets meer op met de verraderlijke soixante-huitards.

 

“De Roelvinkjes heeft me er echt weer helemaal bovenop geholpen en wanneer er straks wellicht een tweede seizoen komt, kan ik gaan sparen.”

De reallifesoap waar Dries Roelvink het middelpunt in was, heeft hem totaal geen windeieren gelegd. In Party zegt hij dat hij vorig jaar slapeloze nachten had vanwege zijn financiële situatie. Inmiddels schijnt de zon weer in huize Roelvink.

 

Dagblad van het Noorden-journalist Bas van Sluis wijst zijn collega’s in de verre Randstad gefrustreerd op het onderscheid tussen een dorp en gemeente in het verre Groningen (gelegen in het Hoge Noorden).

 

Maar fouten komen niet alleen voor bij artikelen diep in de provincie. AT5 ging de mist in en werd binnen luttele seconden door een RTL-collega gecorrigeerd.

 

Oorlogsverslaggever Arnold Karskens zet de Groningse rechtbankverslaggever Chris Klomp even op zijn plaats.

 

Als het aan PVV-leider Geert Wilders ligt, kunt u binnenkort een heuse Mohammedcartoontentoonstelling bewonderen in de Tweede Kamer.

 

Hij is al bijna weg maar toch doet hij het: president Barack Obama heeft zijn eigen Twitter-account.

 

“Onbevredigend blijft het. Terwijl de parlementaire enquêtecommissie zich onder meer zal afvragen waarom het toch maar niet lukt om in Nederland, anders dan in het buitenland, treinen met een snelheid van 300 kilometer per uur te laten rijden, zit de treinreiziger te vaak met de vraag waarom zijn trein helemaal niet rijdt. Het is goed dat de commissie aanbevelingen doet voor de toekomst, bijvoorbeeld over wijze van aanbesteden van het vervoer op hogesnelheidslijnen. Maar intussen is er een praktisch probleem dat liever vandaag dan morgen moet worden opgelost.”

Leuk dat onderzoek naar de Fyra maar er spelen nog meer problemen bij de NS, aldus het immer anonieme Commentaar van NRC Handelsblad.