Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: D66-kiezer wil na verkiezingen coalitie over rechts

10-05-2015 09:44

Ook deze week zijn er geen verschuivingen in electorale voorkeur. Na een periode van duidelijke bewegingen in de afgelopen 2 maanden zijn we klaarblijkelijk weer in een rustiger periode beland.

Peiling-2015-05-10

Kabinetscombinaties en premiers

Aan de kiezers zijn 10 mogelijke kabinetscombinaties voorgelegd (pdf) voor na de volgende verkiezingen en dan blijkt dat een combinatie tussen VVD, CDA en D66 de voorkeur heeft. En dat komt omdat de huidige D66-kiezers duidelijk een voorkeur hebben voor een combinatie over rechts dan over links.

Opmerkelijk is dat als er 10 mogelijke premiers worden voorgelegd er wel twee PvdA politici bovenaan staan. Aboutaleb scoort dan het hoogst met daarachter Asscher. Pechtold, Rutte en Buma volgen daarachter. De hoge score van Aboutaleb komt dat hij bij kiezers van vrijwel alle partijen hoog scoort. Bij de PVV-kiezers staat hij op de vierde plaats.

De hoge score van Aboutaleb komt dat hij bij kiezers van vrijwel alle partijen hoog scoort

Asscher doet het bij de PvdA-, VVD- en CDA- kiezers iets beter dan Aboutaleb. Maar scoort bij de PVV-kiezers veel lager. Het patroon van Pechtold lijkt op dat van Asscher, maar hij doet het aan de linkerkant wat slechter en bij VVD en CDA wat beter. Rutte doet het bij VVD en CDA het best. Bij D66, PvdA en PVV scoort hij middenin. Hij scoort het laagst bij de SP-kiezers.

Het patroon van Buma is duidelijk anders. Hij staat 1 bij CDA-kiezers en doet het ook goed bij PVV- en SP-kiezers. Bij VVD- en PvdA-kiezers van dit moment scoort hij lager.