Politiek

Mensen met een mening – woensdageditie

06-05-2015 19:01

Geert Wilders reageert op Venlo’s PvdA-wethouder Testroote, die hem een ‘schandvlek voor Venlo’ noemde.

 

“Op 4 mei herdachten wij het verzet tegen de Duitse bezetting. Een van de grote heldenfeiten uit die bezetting is de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister met als doel verzamelde persoonsgegevens te vernietigen om de Duitse bezetter te verhinderen onschuldige burgers op te pakken. Afgezet tegen het gemak waarmee vandaag over het massaal verzamelen van persoonsgegevens wordt gepraat, lijkt dat zo langzamerhand wel heel lang geleden.”

Hoogleraren Egbert Dommering en Nico van Eijk gooien er nog maar eens een fijne vergelijking tegenaan om te waarschuwen tegen de gevaren van Big Data, in de Volkskrant.

 

Annabel Nanninga legt de term ‘vrijheid van meningsuiting’ nog één keer uit. Die telt dus óók voor mensen die je stom vindt en waar je het mee oneens bent.

 

“Om 18:06 uur is Fortuyn 13 jaar dood. Wat rest zijn de nare smaak van censuur en zwijgzaamheid van hen die mede verantwoordelijk waren: Van Dam. Blokker. Roger van Boxtel. Kees Lunshof. Matty Verkammen. VVD-voorzitter Bas Eenhoorn. Hans Dijkstal. Thom de Graaff. Volkskrant. NRC. Geert Wilders (*). Ad Melkert. Paul Rosenmöller. Enfin. De hele rim-ram.”

Bart Nijman vat op Geenstijl.nl nog even samen wie we elk jaar op 6 mei beslist nooit moeten vergeten te herdenken: de demoniseerders van Pim Fortuyn.

 

“Groningen was zondag minstens één dag het absolute middelpunt van Nederland.”

Algemeen directeur van FC Groningen Hans Nijland blikt in zijn wekelijkse nieuwsbrief nog één keer terug op de gewonnen bekerfinale.

 

PVV-voorman Geert Wilders is niet te spreken over het knip- en plakwerk van NOS-journalist Ron Fresen.

 

Wilders is meer te spreken over de collega’s van RTL, dat hem niet censureert.

 

“Ook Milliband zal straks de dark room in moeten, anders verdwijnt hij zelf in de donkere schaduw van de Britse politieke geschiedenis. Weliswaar zou dat een dappere daad zijn, maar het is er ook een waar zijn tegenstanders hem veel dankbaarder voor zullen zijn dan zijn aanhangers.”

Het coalitiespook doemt (wederom) op voor de Britse Partijleiders, zo analyseert Patrick van Schie.

 

“Ik wil mijn mening kunnen uiten en mensen kritisch kunnen benaderen, zonder dat daar meteen nare consequenties aan worden verbonden. Door al dat getwitter en ander gedoe op internet komt het veel voor dat mensen zeer negatief zijn naar elkaar. Daar word ik heel depressief van.”

Catherine Keyl zegt in Story depressief te worden van Twitter.

 

“Alle reden om open grenzen te overwegen, geflankeerd met een graduele entree tot sociale zekerheid.”

IISG-directeur en hoogleraar Leo Lucassen pleit in NRC Handelsblad voor een totaal andere aanpak van immigratie. Opener grenzen zouden leiden tot meer terugkeer en minder problemen.

 

“Soms is het wenselijk dat politici niet onmiddellijk klaarstaan met een mening, maar eerst een resultaten in de praktijk afwachten”

Het immer anonieme commentaar in het NRC Handelsblad schetst iets schier onmogelijks, in dit geval naar aanleiding van geroep over NS-poortjes.

 

“Wij met z’n 125 en doen echt wat voor de stad. Ja, we zitten er goedkoop, maar we zorgen ook dat iedereen hier kan komen. Er is interactie met de stad.”

De krakers die tegen de zin van de eigenaar al 18 jaar het ADM-terrein in het Amsterdams Westelijk Havengebied bezetten, vinden zichzelf zeer redelijk. Toch hebben ze wederom een dagvaarding ontvangen. Binnenkort blijkt of ze daadwerkelijk eindelijk moeten vertrekken.

 

“Het is ook een heel moeilijke functie. Je krijgt ladingen kritiek over je heen. Ik ben daar soms heel mondig.”

Halina Reijn zegt in de documentaire achter de schermen van DWDD dat ze soms twijfelt over haar rol als tafeldame, vanwege de bakken kritiek die het haar vaak oplevert. Uiteindelijk is Reijn natuurlijk gewoon actrice, vindt Reijn.