Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PvdA gelooft niet meer in Samsom

03-05-2015 09:45

De afgelopen week zien we geen verschuivingen in de electorale voorkeur. VVD blijft de grootste partij (26 zetels) met CDA en SP op 3 zetels erachter. De PVV staat op 20 zetels, D66 op 17 zetels en de PvdA op 12.

peiling-2015-05-03

Vertrouwen in fractievoorzitters loopt deuk op

De vertrouwenscijfers van de ministers en fractievoorzitters zijn gemeten en vergeleken met die van enkele maanden geleden. De totaalscores van Samsom, Zijlstra en Pechtold zijn in die periode gedaald.

  • Pechtold scoort nu 4,5 (was 4,8) , maar staat daarmee nog wel op de 3e plaats, achter Buma en Roemer.
  • Zijlstra scoort nu 3,9 (was 4,3) en staat nu op de 7e plaats.
  • Samsom scoort nu 3,5 (was 3,7) en staat daarmee vrijwel onderaan.

Het verschil tussen Zijlstra is dat bij Zijlstra de score van de VVD-kiezers wel ongeveer hetzelfde is gebleven (5,6), maar dat bij Samsom de score onder de PvdA-kiezers wel is gedaald (van 4,8 naar 4,4). Met deze score doet Samsom het van alle fractievoorzitters het slechtst bij de eigen aanhang. (pdf)

De ministers

De overall-score van de meeste ministers is de afgelopen maanden iets gestegen. Alleen Dijsselbloem, Asscher en Blok niet. Dijsselbloem staat nog wel bovenaan, met erachter Asscher en vervolgens Rutte. Blok staat nog steeds het laagst. Bij alle VVD-ministers zien we een duidelijke stijging van de score onder de eigen kiezers. Rutte scoort daar met 6,0 (was 5,2) het hoogst. Dit loopt parallel met de hogere score van de VVD onder de kiezers sinds januari (+8 zetels). Bij de overige ministers zien we alleen bij Bussemakers een daling onder de eigen kiezers (van 4,9 naar 4,3). Daarmee scoort ze het laagst van alle ministers onder de eigen aanhang.

Titelfoto: Maarten Brante, (via)