Politiek

Het lijkt er op dat Marietje Schaake van D66 moet zwijgen over TTIP

02-05-2015 15:15

Ze is een van de meest in het oog springende Europarlementariërs: Marietje Schaake van D66. Ze werd in korte tijd bekend met haar bijdragen over netneutraliteit en andere thema’s rond internet. Dat is een hele prestatie: Europarlementariërs zijn vaak totaal anoniem en hebben veel moeite om in de media te komen. De jonge, blonde en mediagenieke Marietje bleek de uitzondering op die regel. Delegatieleider Sophie in ’t Veld moest in 2013 nog uitkijken dat ze haar lijsttrekkerschap niet aan Marietje verloor.

Marietje is voorstander van TTIP: het nieuwe handelsverdrag tussen de VS en de EU. Marietje vertelt graag over de banen die TTIP zou creëren en de verdere economische winst die zo’n verdrag kan brengen. Marietje wilde bijvoorbeeld in 2013 uitgebreid op camera vertellen hoe mooi en kansrijk TTIP is. Er is geen enkele reden volgens Marietje om je zorgen te maken. Het is volgens Marietje heel goed als zoveel mogelijk mensen meepraten over TTIP. Ze meldde dat in 2013 al zelf op deze website. Marietje weet als geen ander hoe je dat doet: het publiek betrekken bij Europa!

Marietje probeerde mij in 2013 wijs te maken dat het goed is als mensen om meer verantwoording gaan vragen aan Europese politici. Dat is namelijk goed voor de Europese democratie.

Praktijk van nu

De vraag is natuurlijk of Marietje zich haar woorden van twee jaar geleden nog herinnert. Onlangs had Marietje om onduidelijke redenen geen zin om GeenStijl te woord te staan. D66 bleek niet eens bereid om een kort oriënterend gesprek met GeenStijl te voeren over een eventuele reportage over TTIP. Op voorhand bedacht men dat ze de doelgroep van D66 niet bedienden, terwijl de partij in dezelfde periode op GeenStijl adverteerde. Aan GeenStijl ligt die weigering dus niet. En dus is het nuttig wat langer te kijken naar hoe Marietje het publiek momenteel over TTIP informeert.

Slecht nieuws voor de GeenStijl-haters

Voor alle GeenStijl-haters is er slecht nieuws: Marietje heeft geen speciale behandeling gegeven aan de website, want ze weigert de laatste tijd categorisch media-aanvragen over TTIP. Vrij Nederland kreeg onlangs net als GeenStijl een weigering voor een TTIP-reportage en moest zich dus wenden tot andere Europarlementariërs, melden betrokkenen aan mij. Volgens D66 ‘was het niet het goede moment’. Een nog belangrijker afzegging was Buitenhof. Een maand geleden discussieerden Anne-Marie Mineur (SP) en Cora van Nieuwenhuizen (VVD) daar over TTIP.

Buitenhof

De keuze voor Mineur lag voor de hand, want zij zit in de commissie internationale handel en wordt daar regelmatig vertrouwelijk gebriefd over de voortgang van de onderhandelingen. De keuze voor Van Nieuwenhuizen is echter vreemd aangezien zij formeel helemaal niets met TTIP te maken heeft: ze is geen lid van de commissie internationale handel en is er ook geen plaatsvervanger. De enige reden om Van Nieuwenhuizen in Buitenhof te vragen was dat haar partij positief tegenover TTIP staat. Er moest met TTIP-tegenstander Mineur natuurlijk wel iets te debatteren zijn.

De keuze voor Van Nieuwenhuizen is vooral vreemd omdat de Europese fractie van de VVD – ALDE – een veel geschiktere kandidaat had: Marietje, die als D66’er in dezelfde fractie zit, net als Mineur lid is van de commissie internationale handel en bovendien groot voorstander is van TTIP. Zou de redactie van Buitenhof niet begrepen hebben dat Marietje de ideale kandidaat was voor dit debat? De redactie wist dat dondersgoed maar Marietje zei af, melden betrokkenen mij. Erg opvallend voor een van de meest mediagenieke Europarlementariërs van Nederland. Marietje wordt daar niet elke dag gevraagd.

Patroon

En zo ontstaat een patroon: in 2013 was er niet of nauwelijks aandacht voor TTIP en dus kon Marietje haar boodschap over de zegeningen van het verdrag straffeloos overal naar voren brengen. Inmiddels is de sfeer rond TTIP omgeslagen en worden de voorstanders in de verdediging gedrukt: er zijn veel redenen om kritisch te zijn over het hele TTIP-project. En dus twittert Marietje sinds enige tijd vooral over al haar andere thema’s. Tweets die in het verleden discussie op konden leveren – die discussie die ze zo graag zegt te willen – zijn verdwenen.

Het gaat zelfs nog een stap verder, want wat zou er gebeuren als je in den lande een debat over de gevolgen van TTIP organiseert en je Marietje graag als spreker wilt? Dan komt Marietje dus niet, merkte een organisator van een debat in Uden. Aanvankelijke afspraken worden ingetrokken en persoonlijke contactpogingen worden snel afgewimpeld met de mededeling ‘dat er nog aan gewerkt wordt’. Maar inmiddels wachtte de organisator inmiddels al weken, zo niet maanden. Hoe lang doet Marietje erover om te beslissen of ze over twee maanden bij een debat kan zijn, vraag je je af.

En dat alleen maar voor een debat waarbij onder meer wordt ingegaan op de gevolgen voor gemeenten en provincies van de omstreden arbitagepanels die onderdeel lijken te worden van TTIP. Waarom ze wel debatteert bij de JOVD is vooralsnog een raadsel, behalve dat een dergelijke bijeenkomst hoogstwaarschijnlijk de media toch niet haalt.

Uitnodiging aan Marietje

Marietje was ooit voorstander van TTIP maar nu zwijgt ze. Waarom eigenlijk? Bronnen in Brussel zeggen dat D66 simpelweg geen kiezers kan winnen met Marietjes standpunten en al helemaal niet als die kiezers van linkse partijen moeten komen. En dus zou Marietje door Den Haag dwingend verzocht zijn voorlopig te zwijgen over TTIP. Met andere woorden: misschien wilde Marietje GeenStijl, Buitenhof, Vrij Nederland en de mensen in Uden wel te woord staan, maar ze mocht het niet. Te gevaarlijk. Mond dicht, Marietje.

In Den Haag zou zo’n onaangename roddel meteen rondgaan, ondanks dat we nooit helemaal zeker weten of het verhaal klopt. Daarom doen we het in dit geval anders. Bij deze nodig ik Marietje uit voor een diepte-interview bij ThePostOnline over haar standpunt over TTIP. De perfecte manier om burgers bij het nieuwe verdrag te betrekken en om dit soort geruchten te ontzenuwen.

Als Marietje geen zin heeft, kunt u wel raden hoe het zit.