Politiek

Rusland: Geen amnestie voor MH17-daders

01-05-2015 17:54

Begin dit jaar ontstond er twijfel aan het Minsk-akkoord. De overeenkomst tussen Rusland en Oekraïne wekte de indruk dat de daders van de aanslag op de MH17-vlucht onder een amnestie-regeling zouden vallen. Later ‘garandeerde’ de Oekraïnse president Petro Porosjenko aan minister-president Mark Rutte dat de daders van de aanval op vlucht MH17 niet onder de amnestieregeling vallen.

Toch bleef er onduidelijkheid. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt stelde vragen aan het Comité van Ministers van de Raad van Europa – waar Rusland ook deel van uitmaakt – en riep daarbij de hulp in van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA). Die laatste kwam vrijdag met goed nieuws:  de daders kunnen gewoon worden vervolgd. Met instemming van Rusland.

Koenders schrijft vandaag aan de Tweede Kamer:

“De antwoorden van het Comité van Ministers bevestigen het oordeel van het Kabinet dat er geen sprake kan zijn van amnestie voor de daders van de ramp met de MH17. (-) De antwoorden zijn unaniem door het Comité vastgesteld; dat houdt in dat Oekraïne en de Russische Federatie ook hebben ingestemd met deze beantwoording.”

Omtzigt is tevreden over het optreden van de minister. Tegen ThePostOnline zegt hij:

“Knap dat hij deze heldere uitspraak van Rusland heeft losgekregen.”

Lees ook

TPO – Doorkruist Minsk-akkoord berechting daders MH17?