PvdA: laat haatpredikers Europese Unie niet in

28-04-2015 16:32

Voor islamitische haatpredikers van buiten Europa moet een Europees inreisverbod komen. Dat stelde PvdA-Europarlementariër Kati Piri vandaag in het Europees Parlement in Straatsburg. Volgens Piri kan een inreisverbod helpen om radicalisering van jongeren in de Europese Unie te voorkomen. Zij riep de Europese Commissie in Brussel op met een voorstel te komen.

De Europese PvdA vindt dat de Europese landen hun plannen tegen radicalisering beter moeten uitwisselen, net als de manier waarop ze de radicalisering aanpakken. Ook een inreisverbod voor haatpredikers kan helpen om te voorkomen dat moslims zich ontwikkelen tot radicale strijders (jihadisten), stelt ze.

Falend beleid Nederland

In Nederland kondigde minister Lodewijk Asscher (PvdA) vorig jaar aan haatimams te weren door bijvoorbeeld een visum te weigeren. Daar komt tot op heden echter weinig van terecht. Zo trok Koenders in februari pas nadat er ophef ontstond de visa in van drie imams die zouden komen spreken op een ‘jihadgala’ in Rijswijk, georganiseerd door stichting Rohamaa.

GeenStijl schreef vandaag over een op handen zijnde bijeenkomst in Eindhoven, waar haatprediker Aed Al-Qarni komt spreken. Al-Qarni kreeg al eens een inreisverbod voor de VS en mocht ook Frankrijk niet in. De VVD, PVV en Bontes/Van Klaveren hebben hierover inmiddels Kamervragen gesteld.
 
TPO/ANP