Politiek

Burgemeester Van Gijzel (PvdA) nam Eindhovense moskee vorige week nog in bescherming

28-04-2015 16:49

Met update – Pijnlijk moment voor de Eindhovens burgemeester Rob van Gijzel (PvdA). Een islamitische geestelijke die eerder Frankrijk en de Verenigde Staten niet in mocht, is deze week de hoofdspreker op een conferentie in Eindhoven. Sjeik Aaid al-Qarni uit Saudi-Arabië is te gast op een conferentie van stichting Waqf, die verbonden is aan de Marokkaanse al-Fourqaan-moskee. Van Gijzel nam de moskee vorige week in een raadsdebat nog in bescherming. Nieuws- en opinieweblog Geenstijl berichtte dinsdag over de komst van de geestelijke die op de Amerikaanse no fly list staat en in 2012 door de Franse overheid toegang tot het land werd geweigerd omdat hij oproept tot haat en geweld.

LPF hekelde moskee

De Eindhovense gemeenteraad debatteerde vorige week dinsdag met burgemeester Van Gijzel over radicalisering en jihadisme. De LPF-fractie – dat leest u goed, de LPF bestaat nog in Eindhoven – stelde dat burgemeester en wethouders zich harder moet opstellen tegenover de lokale moskeeën en de al-Fourqaan-moskee in het bijzonder.

Burgemeester nam moskee in bescherming

Van Gijzel reageerde daar ongekend fel op en beschuldigde de partij er van ‘mensen tegen elkaar op te zetten, spookbeelden op te roepen en moslims te demoniseren’. Het Eindhovens Dagblad (Blendle-link) tekende vervolgens op uit de mond van de burgervader:

“Iedere drie maanden rapporteer ik aan u de bevindingen van de AIVD. U weet dus heel goed dat hier voor zover wij weten één meisje het plan heeft gehad om naar Syrië te gaan. En waarom houdt u vast aan fouten die gemaakt zijn in het verleden. De Al Fourqaan-moskee hoort allang niet meer in het verdomhoekje. Er op voorhand vanuit gaan dat de vluchtelingen niet deugen, dat gevoel past ons niet. Die bangmakerij van u, dat is precies wat terroristen willen.”

‘Van Gijzel voorbarig’

De LPF heeft nu aanvullende raadsvragen gesteld. De fractie stelt dat Van Gijzel ‘erg voorbarig is geweest in zijn conclusie dat de Al Fourqaan Moskee niet meer radicaal is en daardoor geen gevaar meer vormt voor onze samenleving’.

Update 16.57 – Europese PvdA wil haatpredikers weren

Oh ironie: voor islamitische haatpredikers van buiten Europa moet een Europees inreisverbod komen. Het kan helpen om radicalisering van jongeren in de Europese Unie te voorkomen. Dat stelde PvdA-Europarlementariër Kati Piri dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg. Zij riep de Europese Commissie in Brussel op met een voorstel te komen.

Piri vindt dat de Europese landen hun plannen tegen radicalisering beter moeten uitwisselen, net als de manier waarop ze de radicalisering aanpakken. Ook een inreisverbod voor haatpredikers kan helpen om te voorkomen dat moslims zich ontwikkelen tot radicale strijders (jihadisten), stelt ze. In Nederland kondigde minister Lodewijk Asscher (PvdA) vorig jaar aan zogenoemde haatimams te weren door bijvoorbeeld een visum te weigeren.