Mensen met een mening – vrijdageditie

24-04-2015 19:30

“Waarin we verbaasd zijn dat er mensen naar hier komen uit een continent dat wij al eeuwenlang leegroven, om de welvaart, de kansen en de veiligheid te halen die we zelf van hen gestolen hebben.”

Asha ten Broeke probeert in de Volkskrant een paar mythes over bootvluchtelingen te ontkrachten (‘t Zijn allemaal moslims en terroristen) om vervolgens haar eigen mythe te poneren.

“Ik ben vader van een dochter met Down. Ik las eerder dat in landen met de NIPT het aantal mensen met downsyndroom sterk is afgenomen en dreigt te verdwijnen. Is dit een vorm van genocide?”

“Wat is er mis met mensen met Down? Wie bepaalt dat? Gaat het om raszuiverheid? Zijn ze te duur door hoge zorgkosten? Hebben werkende ouders geen tijd voor hen? Zijn ze economisch waardeloos? Veroorzaken ze emotionele schade? Vormen ze een risico?”

Dick de Groot in  Trouw over ‘de betrouwbaarheid van de prenatale Nip-test (NIPT)’, die kan uitwijzen of iemand zwanger is van een persoon met het Syndroom van Down, en de Gezondheidsraad die tegelijkertijd onderzoekt of zo’n test voor alle zwangere vrouwen kan worden ingevoerd.

“Niet het ei van Columbus.”

Minister-president Mark Rutte zegt na de ministerraad vrijdag tegen het ANP dat hij ook wel ziet dat het Bed-Bad-Brood-akkoord niet perfect is.

“Een stabiele partij opbouwen is een kwestie van lange adem. De SP is een voorbeeld van hoe het kan en hoe het moet. Een kleine, aanvankelijk vrij radicale groep vergrootte geleidelijk zijn invloed en aanzien door een sterke band te ontwikkelen met de achterban, een goede organisatie neer te zetten, kader op te leiden en pragmatisch de koers aan te passen. Van Klaveren heeft daar blijkbaar geen zin in. Hij hief een uitgerangeerde, narcistische showbusiness-figuur op het schild in de hoop op aandacht van de media. Jammer. Liberaal rechts verdient een betere spreekbuis.”

Elsevier’s Gerry van der List – zelfverklaard fan van Joram van Klaveren – is teleurgesteld in de keuze van Van Klaveren voor Bram Moszkowicz als lijsttrekker van VNL.

“De VVD ziet vluchtelingen eigenlijk het liefste verdrinken.”

Ilja Leonard Pfeijffer in nrc.next, terwijl hij het eigenlijk over illegalen wil hebben.

“Maar de rechtsstaat loopt ook deuken op door bestuurlijke ongehoorzaamheid die de gedoogstatus van illegalen beschermt. Zo ontstaat een werkelijkheid die aan de politieke besluitvorming ontsnapt, omdat acties vanuit kortzichtige comfortabele humanitaire gevoelens politieke oplossingen blokkeren. Waarom weigeren de kraaiende burgemeesters toch om uitgeprocedeerden in hun gemeenten naar de opvang op de geselecteerde centrale locaties te sturen?

“Wat is dat voor contraproductieve borstklopperij? Zij zwelgen in hun Robin Hood-pose terwijl de uitgeprocedeerden verstrikt raken in een web van machteloze, gedwarsboomde beleidspogingen en willekeurige, lokale bravourepolitiek. En al deze zachte heelmeesters met hun ononderhandelbare principes zijn blind voor de stinkende wonden die ze maken. Dat terwijl ze maar blijven oreren over mensenrechten – diep tragisch.”

Telegraaf-columniste Nausicaa Marbe heeft weinig op met de tegen het Bed-Bad-Brood-akkoord agerende burgemeesters.

“Want ik ben een Nederlander.”

Koning Willem-Alexander verklaart zijn keuze voor een glas melk bij het ontbijt, in gesprek met het NOS Jeugdjournaal.