Politiek

MH17 – Onderzoeksraad moet zélf om onderste stenen vragen

23-04-2015 16:45

De regering heeft niet uit zichzelf het beruchte Kiev-memo naar de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gestuurd. Het gaat om het verslag van een Nederlandse diplomate die aanwezig was bij een bijeenkomst in Kiev waar diplomaten drie dagen voor de aanslag op de MH17 werden bijgepraat over de veiligheid van het luchtruim boven Oekraïne. Dit weekeinde werd bekend dat het kabinet het verslag pas naar de OVV  verstuurde nádat het radioprogramma-Argos dit had onthuld. Donderdag blijkt dat het kabinet dit pas deed nadat de OVV daar om gevraagd had.

Minister van Veiligheid en Justttie Ard van der Steur (VVD) en minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) schrijven donderdag aan de Tweede Kamer:

“De OVV heeft op 6 januari 2015 telefonisch om het verslag van 14 juli gevraagd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft onmiddellijk toegezegd dit verslag beschikbaar te stellen, maar vanwege de zorgvuldigheid van het onderzoek is met de OVV afgesproken dit verzoek ook op schrift vast te leggen. Het verzoek is per brief d.d. vrijdag 9 januari 2015 ingediend, op maandag 12 januari 2015 ontvangen en het ministerie heeft het verslag op donderdag 15 januari overgedragen.”

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zegt tegen ThePostOnline:

“De regering dient spontaan en volledig te vertellen welke informatie er was.  Door deze stukken niet spontaan ter beschikking te stellen, laadt zij de verdenking op zich dat zij alleen stukken verschaft als de OVV erom vraagt. Maar in de aard der zaak kan de OVV niet alle stukken kennen. Het zou de regering sieren als zij onmiddellijk alle belangrijke stukken zelf nu zelf onmiddellijk verschaft aan de OVV.”

De Tweede Kamer debatteert vanavond voor het eerst sinds de aanslag plenair over de kwestie.

Rutte en de onderste steen

Minister-president Mark Rutte zei tijdens een persconferentie op vrijdag 18 juli, één dag na de crash:

“Maar een ding moet glashelder zijn. De onderste steen moet boven. Als het een aanslag is moeten de daders worden opgespoord en hun gerechte straf krijgen. Eerder zullen we niet rusten. Daar hebben de slachtoffers en hun nabestaanden recht op.”

Dit bericht wordt aangevuld

Lees ook

TPO – Kabinet stuurde Kiev-memo pas ná publiciteit naar Onderzoeksraad