Opinie

Het schrijnende gebrek aan sociaal vermogen van de VVD in het Bed, Bad, Brood-debat

22-04-2015 15:19

Al dagenlang verkeert het kabinet in een vermeende crisis over de vraag of uitgeprocedeerde asielzoekers recht hebben op onderdak en eten. Inmiddels beter bekend als Bed, Bad en Brood. Er wordt tot diep in de nacht vergaderd, kopstukken van de coalitiepartijen bezoeken elkaar informeel om plooien glad te strijken, gesprekken worden weer op scherp gezet door asielzoekers te vergelijken met één van ‘s lands grootste criminelen (Halbe Zijlstra, Captain Obvius: we weten dat je de gedoodverfde kandidaat bent om Rutte op te volgen. We weten dat een groot deel van je electoraat naar de PVV overgelopen is. We begrijpen ook dat je die kiezers graag terug wilt. We hebben ook heus in de smiezen dat je partij een nieuwe weg is ingeslagen met een rechtser geluid en hardere toon).

 

‘De angst van de VVD, waarop deze hele schijnvertoning is gebaseerd, is een getuigenis van ‘t eigen welbehagen. En van een ongelooflijk schrijnend gebrek aan sociaal vermogen’

 

Ondertussen is er nog steeds geen akkoord gesloten en blijven de coalitiepartijen zichzelf, over de ruggen van uitgeprocedeerde asielzoekers, profileren voor hun eigen achterban. Dwingende vraag: stop onmiddellijk met deze uiterst gênante schijnvertoning. Alstublieft!

Barmhartig Samaritaans bed

Nee VVD vreest niet, mensen van Bed, Bad en Brood voorzien trekt heus niet meer asielzoekers aan. En wel hierom:

Stel je voor: je hebt een vreselijke reis achter de rug waarvan het in veel gevallen al een godswonder mag heten dat je die überhaupt overleefd hebt (ik verwijs u even door naar eveneens verschrikkelijke recente berichtgeving over de ramp op de middellandse zee. Waar 800 ‘gelukszoekers’ omkwamen tijdens de oversteek naar Bed, Bad en Brood.) Je hebt dingen meegemaakt die wij ons in het Westen niet kunnen voorstellen: je vrouw is voor je neus verkracht, je bent van haar en je kinderen gescheiden tijdens je vlucht en hebt eigenlijk geen idee of zij nog wel in leven zijn. Je hebt honger. Je hebt al dagen niet geslapen en je bent vies. Je wil niet meer, je kunt niet meer. Het liefste zou je er gewoon helemaal mee ophouden. Maar je moet door. Voor je kinderen, want wie weet zul je ze ooit nog zien en weer in je armen kunnen sluiten.

Dus besluit je de oversteek te wagen. Weg van de ellende. Weg van de oorlog en het geweld. Weg van alles dat je kent. Weg van alles waar je van houdt. Zonder enige zekerheid over zelfs maar de dag van morgen.

Gelooft de VVD werkelijk dat bovenstaande vluchteling, wanneer hij na een erbarmelijke tocht eindelijk land bereikt, denkt ‘nou laat ik het maar in Nederland gaan proberen want als mijn asielaanvraag daar wordt afgewezen kan ik tenminste lekker profiteren van het barmhartige Samaritaanse Bed, Bad en Brood van de Nederlandse regering’?

Europees Sociaal Handvest

Dat mag dan bijzonder voortschrijdend inzicht heten; ergens in een troosteloos opvangcentrum verblijven, met niets anders dan vragen, onzekerheden en angsten. Maar dan wel denken: ‘Nou nou, wat een luxe, dat Nederlandse brood islekker knapperig, het water uit de kraan is zelfs warm en het bed heeft hier notabene een deken. Wat een geluksvogel ben ik, dit is nog beter dan ik ooit kon durven dromen.’

Nederland heeft alle mensenrechtenverdragen die er bestaan ondertekend. Het Europees Sociaal Handvest zegt dat mensen in hun basisbehoeftes moeten worden voorzien. De ECSR oordeelde meer dan een half jaar geleden al dat Nederland verplicht is uitgeprocedeerde asielzoekers Bed, Bad en Brood te bieden. Het is sowieso al van een godgeklaagd schandaal dat dergelijke comités er aan te pas moeten komen om de regering op haar verantwoordelijkheid te wijzen.

Schijnvertoning van VVD

Het gaat hier over mensen. Er is niks ‘links’ aan om ieder mens, of het nou gaat over uitgeprocedeerden, Willem Holleeder of een dictator die zo lekker voor stabiliteit in de regio zorgt (kom er maar weer in Captain Obvious!) in zijn basisbehoeftes te voorzien.

De VVD zal nu toch zelf ook wel weten dat deze hele discussie een schijnvertoning is? Een laffe poging weggelopen kiezers terug te halen. Een krachtsinspanning van de VVD om te laten zien dat zij haar spierbundels nog niet verloren is tijdens haar samenwerking met het socialisme.

Schijnvertoning of niet, een kwetsende en gevaarlijke exercitie is het ook. Kwetsend omdat de hele discussie asielzoekers maar weer eens ongenuanceerd neerzet als onmensen die alleen maar naar Nederland komen om te profiteren. Gevaarlijk omdat het juist deze houding jegens allochtonen is die een volstrekt vertekend beeld bij de Nederlandse bevolking veroorzaakt. Wat dan weer een gevoel van uitsluiting bij eenzelfde groep allochtonen teweeg kan brengen. En dat zou dan wel weer eens radicalisering kunnen aanstichten.

Getuigenis van eigen welbehagen

Trouwens, de Nederlandse radicalen kunnen volgens onze premier toch beter sterven tijdens hun strijd. En klaarblijkelijk is Bed, Bad en Brood ook geen menselijke norm meer. Dus over welk probleem hebben we het eigenlijk? Laat iedereen het zelf maar uitzoeken en lekker creperen, opgeruimd staat netjes, aldus de VVD.

De angst van de VVD, waarop deze hele schijnvertoning is gebaseerd, is een getuigenis van ‘t eigen welbehagen. En van een ongelooflijk schrijnend gebrek aan sociaal vermogen.

 

Lot Feijen is politicologe en bestuurskundige en werkte voorheen voor GroenLinks.