Politiek

Louter anonieme bronnen: VVD en PvdA hebben bijna Illegalen-akkoord

21-04-2015 17:31

VVD en PvdA hebben een akkoord over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers binnen bereik. Over de essentie zijn ze het eens. Een definitief akkoord zou woensdag ‘moeten kunnen’, aldus bronnen rond de regeringscoalitie, die al een week praat over de opvang van illegalen. Dat meldt het ANP. Update onderaan: Er komt een vorm van opvang in de grote steden

Maandag en dinsdag is in goede sfeer aanzienlijke vooruitgang geboekt en vanuit de fracties van VVD en PvdA zijn dinsdagochtend geen blokkades opgeworpen, aldus de bronnen. Die houden naast al het optimisme nog wel een slag om de arm: de kans dát het misloopt is niet groot meer, maar het kan nog steeds.

‘Puntjes op de i’

Sinds maandag spreken premier Mark Rutte, PvdA-leider Diederik Samsom, vicepremier Lodewijk Asscher (ook PvdA) en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra samen met staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) over een concept-Kamerbrief. Die lopen ze zin voor zin, passage voor passage samen door. Volgens een bron gaat het nu ‘om de puntjes op de i’.

TPO’s Marieke van de Zilver meldt vanaf het Binnenhof:

“Er heeft vandaag in het Torentje overleg plaatsgevonden tussen pak ‘m beet 11.30 en 15.00 uur. Beide partijen toonden zich na afloop van dat gesprek optimistisch. Het lijkt erop dat de verwachting is dat ze er uit gaan komen, en dat ze daarom niet al te veel haast meer maken. Morgen spreken ze weer verder, het gaat dan vooral nog over details.  Morgenmiddag vindt er overigens om 14.00 uur een debat plaats met premier Rutte over de ingelaste Europese top over bootvluchtelingen, dus dan zal de hele kwestie ook nog wel even ter sprake komen. “

Update 17.58 – ‘Vorm van opvang in de grote steden’

Inhoudelijk willen bronnen weinig zeggen over het compromis. Er komt een vorm van opvang in de grote steden. Het kabinet wil zich daarom ook verzekerd weten van steun van de burgemeesters van de grote steden, die met het compromis te maken gaan krijgen. Een optie van twee grote landelijke opvangcentra voor illegalen is al sinds afgelopen donderdag van de baan.

Maar juist meningsverschillen over details kunnen nog roet in het eten gooien. Zijlstra zei eerder op de dag dat het toch vaak in ‘kleine dingetjes, kleine woordjes zit die grote gevolgen kunnen hebben’. Volgens hem zijn de regeringspartijen een heel eind.

Zijlstra:

“Maar gezien de complexiteit van het onderwerp ben je pas bij de finish als je er echt overheen gereden bent. Dat punt hebben we nog niet bereikt.”

Het omslagpunt in de besprekingen lag afgelopen weekeinde toen Rutte bij Samsom op bezoek ging en Zijlstra en Asscher een gesprek hadden in aanwezigheid van PvdA-burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan. Volgens betrokkenen is de sfeer na flinke ruzies vorige week sinds het weekeinde goed. Het werken aan een oplossing geeft ook vertrouwen voor de rest van de kabinetsperiode, aldus een bron.