Politiek

Mensen met een mening – maandageditie

20-04-2015 19:30

“De VIVA had goede bedoelingen met haar lijstje: 10 reden om een zwarte man te daten. Racisme-haters gingen los, want het was inderdaad stereotyperen en zelfs denigreren van de zwarte man. VIVA luisterde, en bood haar excuses aan. Maar wat bleek? De Viva ging in op het aanbod van Sylvana Simons via twitter om columnist te worden. Arme Viva, door Simons columnist te maken, began je de grootste blunder dan het publiceren van je lijstje.”

Zwarte activist Kiza Magendane leest ook wel eens de VIVA. Via Facebook.

 

“Het was wat ik toen een typische Halbe Zijlstra-redenering zou noemen: niet principieel, maar utilitair. Hij keek koel naar de consequentie van een voorstel voordat hij het deed, maar dat voorstel diende meestal het algemeen belang. Zo had hij zich ook verbonden aan het plan om inkomsten die de gemeente opstreek met de bestrijding van bijstandsfraude te besteden aan armoedebestrijding in de stad. „Utrecht is de sociaalste stad van Nederland”, zei hij diezelfde maand trots. Ik schatte hem in als een politicus met overtuiging.”

Jutta Chorus signaleert in haar column in NRC Handelsblad een draai van Halbe Zijlstra als het gaat om de opvang van illegalen.

 

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) vindt het opmerkelijk dat Brandpunt de aflevering heeft verwijderd die leidde tot het vertrek van Fons de Poel.

 

“Veel is te danken aan de inzet van president Poetin. Sommige mensen willen het WK afnemen van Rusland, maar we kunnen hierop maar één antwoord geven: bij de FIFA houden we ons bezig met voetbal en we zullen politieke inmenging niet toestaan.”

Met het oog op de nakende verkiezingen inzake het presidentschap van de FIFA, kan Sepp Blatter kennelijk nog wat extra stemmen gebruiken.

 

“Met deze jongen had het gemakkelijk fout kunnen aflopen. Voetbal is in zekere zin zijn redding geweest. Hij zei dat hij nooit had overwogen zijn school af te maken, want hij wist dat hij maar één ding doel had in het leven: voetbal.”

VK-voetbalchef Willem Vissers duidt het fenomeen Memphis Depay en is van mening dat Depay geen arrogante kwal is, maar een geweldige voetballer met een klein hartje.

 

“De wereld wordt niet veranderd door eenzame consumenten. Keer op keer blijkt dat de geschiedenis in beweging wordt gezet door grotere bewegingen, of we het nu hebben over de afschaffing van de slavernij of de totstandkoming van de democratie. En dit is ook precies de reden waarom zo weinig mensen overstappen van bank: wat heeft het immers voor zin, als je toch de enige bent?

Je moet bij het geloven in je onwrikbare morele zelfgenoegzaamheid nooit te klein inzetten, moet Rutger Bregman van De Correspondent hebben gedacht toen hij bovenstaande hyperpathetiek publiceerde in het kader van zijn stap over naar een andere bank week.

 

“Waar het De Correspondent om gaat is dat ‘we’ onze rekeningen moeten opzeggen bij Rabo, ING en ABN Amro en dat die moeten worden geparkeerd bij ‘eerlijker en duurzamere’ alternatieven. En dan zien we gelijk dat waarom het initiatief – hoe lovenswaardig het ook allemaal klinkt – weinig hout snijdt. Niet alleen zijn de grootbanken logischerwijs ook degrootste spelers op duurzaamheidsgebied, maar wat gaat er gebeuren met de hypotheken en andere leningen die die potentiële overstappers bij de grootbanken hebben afgesloten? Want overstappen=overstappen en dan moeten die leningen natuurlijk ook deze week worden afgelost.

En dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Niet alleen is oversluiten bij historisch lage rentes een nogal dure grap, maar de zogenaamd duurzame banken zitten echt niet te wachten op een gigantische uitbreiding van hun hypotheek- en kredietportefeuilles. Kortom: het plan van De Correspondent is leuk bedacht, maar niet goed doordacht.

 

Die J. van Kuppeveld, de roze trui van Das Kapital, steekt steeds maar weer een stok tussen de raderen van de bellenblaasmachine met zijn feiten en realisme.

 

“Er zijn eerdere kwesties met de voorzitter geweest; bijvoorbeeld toen CDA-fractieleider Sybrand Buma haar objectiviteit als Kamervoorzitter in twijfel trok en haar passiviteit bij de inhuldiging van de Koning toen PVV-leider Geert Wilders uit het comité van in- en uitgeleiden werd geweerd. Dat kostte wel de voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf (VVD), zijn functie. Maar de Tweede Kamer was niet wezenlijk geïnteresseerd in Van Miltenburgs rol. Als gezegd: de Tweede Kamer krijgt de voorzitter die ze verdient.”

Het immer anonieme Commentaar van NRC Handelsblad over het voortslepend voorzitterschap van Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.