Politiek

Telegraaf: GroenLinks lekte zelf naar Telegraaf

20-04-2015 23:06

Met update – Het lekken over passages uit het gesprek tussen GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) kwam toch uit de hoek van GroenLinks. Dat schrijft de Telegraaf in de editie van dinsdag.

Voortman zei eerder verbaasd te zijn dat ’letterlijke passages’ van het gesprek in De Telegraaf waren beland, maar ging zelf na onderzoek naar een lek over de namen van sollicitanten voor de functie van Nationale ombudsman vrijuit. Sommige media gingen er klakkeloos van uit dat het lek bij de VVD zat, schrijft Telegraaf-columnist Paul Jansen.

“Deze krant zal geen naam onthullen, maar nu Voortman er zelf een nummertje van maakt, mag niet onvermeld blijven dat deze informatie niet van de VVD of uit het presidium kwam, maar uit GroenLinks zelf.”

Jansen schrijft dat vrijgegeven stukken erop wijzen dat Voortman niet alleen tegen GroenLinks-Kamerleden heeft gepraat, maar dat dat gebeurde in aanwezigheid van twee fractiemedewerkers.

Update 21 april/10.50 – PVV-Kamerlid Martin Bosma, lid van het bestuur van de Tweede Kamer, wil dat dit presidium dinsdag in een spoedvergadering bijeenkomt. Hij wil dat GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik uitleg komt geven nu De Telegraaf meldt dat vanuit GroenLinks is gelekt over een gesprek tussen GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.

Bosma is ‘heel boos’ op GroenLinks en eist opheldering van Van Ojik.

“Mevrouw Voortman eiste vorige week excuses, de wereld was te klein en er werden allemaal beschuldigingen gemaakt aan het adres van de Kamervoorzitter en van het presidium. Nu blijkt het lekken gewoon gebeurd te zijn vanuit haar eigen fractie, dus ik voel me in de maling genomen.”

Anp