Politiek

Update: Lezing McCarthy bij VU gaat gewoon door

17-04-2015 08:50

Update 08.50: In tegenstelling tot wat eerder gemeld werd, zal McCarthy wel degelijk een lezing geven op de Vrije Universiteit. SV Anatolia meldt op haar website: ‘Helaas is door een onjuiste opvatting van het programma door de Vrije Universiteit in Amsterdam een misvatting ontstaan die mediakanalen hebben overgenomen.

Ook stelt de studentenvereniging volgens protocol een aanvraag ingediend te hebben voor beschikbare ruimte.  ‘Deze aanvraag is door de VU op basis van de gestelde criteria goedgekeurd. Door de invloed van derden, waaronder mediakanalen die zich door misvattingen hebben laten leiden, heeft de VU getracht haar goedkeuring in te trekken mits er geen tweede spreker zou aansluiten. Na een gesprek met de woordvoerder van de VU heeft de VU haar excuses richting SV Anatolia gemaakt.’


De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) verbiedt de voorgenomen lezing van de Armeense genocide-ontkenner Justin McCarthy. De Turkse studentenvereniging Anatolia had de omstreden Amerikaanse professor uitgenodigd om op vrijdag 24 april – de dag dat de Armeense genocide herdacht wordt – een lezing te houden op de universiteit.

Op de website van de universiteit staat:

“Het College van Bestuur heeft de studenten inmiddels laten weten dat de lezing in de huidige vorm geen plaats kan vinden in een ruimte van de VU vanwege het ontbreken van de mogelijkheid tot academisch debat. Het protocol voor het verhuren van onderwijsruimten sluit bijeenkomsten uit zonder oogmerk van een debat of open dialoog of bijeenkomsten met propagandadoeleinden voor één partij.”

Wel zegt de VU Anatolia de ruimte te willen bieden wanneer deze ‘een evenwichtige discussiebijeenkomst’ weet te organiseren.

Genocide-onderzoeker Anthonie Holslag (Universiteit van Amsterdam) zei eerder deze week tegen ThePostOnline ontstemd te zijn over het bezoek van McCarthy: “Dit is de krankzinnigheid ten top. Een pijnlijke provocatie waar de VU afstand van moet nemen.” Ook hekelt hij de datum van de lezing: op 24 april wordt de Armeense genocide herdacht. Holslag is expert in de ‘vergeten genocide‘.

Lees ook

TPO – Armeense genocide-ontkenner McCarthy geeft lezing aan de VU