Politiek

Loppersum juicht: Voorlopig geen gaswinning

14-04-2015 14:10

In en rond het Groningse Loppersum mag voorlopig geen gas meer worden gewonnen. Dit heeft de Raad van State dinsdag bepaald in een voorlopige uitspraak. De gaswinning in Loppersum mag vooralsnog alleen worden hervat als gaswinning op andere locaties niet meer mogelijk is en de leveringszekerheid in gevaar komt.

Verzoek was totale stopzetting

De streek rond Loppersum is zwaar getroffen door aardbevingen. De Stichting Vrienden van Groningen Centraal en enkele fracties van Provinciale Staten van Groningen hadden gevraagd om de gaswinning in de provincie Groningen helemaal stop te zetten. Maar zover gaat de Raad niet. De voorzieningenrechter zag geen aanleiding om gaswinning uit het Groningenveld op dit moment geheel stop te zetten.

De gaswinning in Groningen is niet meteen helemaal stopgezet mede omdat dan niet aan de gasvraag in Nederland en omliggende landen kan worden voldaan. De voorlopige stopzetting heeft dan ook betrekking op de ‘meest risicovolle gebieden’ voor aardbevingen.

Later dit jaar definitieve uitspraak

De voorlopige uitspraak van dinsdag is gedaan in afwachting van de definitieve uitspraak van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State later dit jaar. Voor een grondige beoordeling van alle bezwaren tegen het gasbesluit van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) is volgens de voorzieningenrechter nader onderzoek nodig.

De afdeling bestuursrechtspraak streeft ernaar om in de eerste helft van september een rechtszitting te houden waarop alle ruim veertig beroepschriften uitgebreid worden behandeld. Daarna doet de Raad van State een definitieve uitspraak in deze zaak.

Lees ook

Dossier gaswinning

ANP