Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond – Vroegere PvdA achterban: ‘Geen idee waar partij voor staat’

12-04-2015 09:45

Ook deze week zien we weinig verschuivingen in de peiling. VVD en PvdA dalen er 1 (naar 25 en 13) en SP en Groen Links stijgen er 1 (naar 23 en 10). Daarmee staat de SP op de 2e plaats en is Groen Links terug op het niveau van 2010 (In 2012 haalde GroenLinks maar 4 zetels).

peiling-04-12

Partij voor hoger opgeleiden

In het onderzoek van vandaag (pdf) wordt de electorale positie van de PvdA uitgediept. Er wordt gekeken wat de verschillen zijn in kenmerken en opvattingen tussen kiezers die de PvdA op dit moment een goede kans geven op een stem (17% van het electoraat), kiezers die dat niet doen, maar wel ooit PvdA hebben gestemd (24%) en degenen die nooit PvdA hebben gestemd (59%).

De kiezers die nu (nog) wel PvdA een kans geven hebben gemiddeld een duidelijk hogere opleiding dan degenen die voorheen PvdA kozen. Die laatste groep stemt nu vooral SP of PVV. Daarmee is de PvdA een groot deel van haar traditionele aanhang kwijt geraakt.

‘Geen idee waar de partij voor staat’

De belangrijkste bevindingen zijn verder

  • 84% van de vroegere kiezers van de PvdA weten niet meer waarvoor de PvdA staat. Onder degenen die nog wel de PvdA een kans geven is dat trouwens ook nog 42%.Vrijwel dezelfde percentages zien we als reactie op “de PvdA verloochent haar idealen”.
  • Daarentegen vindt 45% van het electoraat het goed dat er een partij is als de PvdA en 41% denkt dat de PvdA er wel weer bovenop komt.
  • 65% van de voormalige kiezers van de PvdA vindt dat de PvdA uit het kabinet moet stappen. Van alle kiezers is dat 48%.
  • 55% van alle kiezers vindt dat Samsom als leider van de PvdA zou moeten aftreden. Onder de voormalige PvdA-kiezers is dat 67%.
  • De reactie op 4 mogelijke lijsttrekkers bij volgende Tweede Kamerverkiezingen laten zien dat Samsom het slechtste resultaat zou behalen en Aboutaleb en Asscher het beste. Asscher scoort het hoogst bij degenen die nu PvdA een goede kans geven op een stem. Aboutaleb scoort het best bij degenen die al een tijd niet meer op de PvdA hebben gestemd of nooit de PvdA hebben gestemd.

Krimp PvdA structureel

Concluderend kan gesteld worden dat net zoals het geval is bij de andere partij die in het verleden in Nederland regelmatig rond de 30% van het electoraat achter zich kreeg, het CDA, een groot deel van haar traditionele aanhang kwijt is geraakt. Bij het CDA is dat vooral gebeurd door de ontkerkelijking van Nederland. Bij de PvdA is dat meer doordat als deze eeuw de PvdA in de regering zat (de laatste jaren van het kabinet Kok tot 2002, tussen 2006 en 2010, en tussen 2012 en nu), een groot deel van haar traditionele aanhang kwijt raakte. Dit verlies lijkt langzamerhand structureel te zijn, omdat de groep verdwenen kiezers terecht gekomen is bij partijen die nu in de provincies en Eerste Kamer (SP en PVV) samen bijna 2,5 keer zo groter zijn geworden dan de PvdA zelf.