Politiek

ABN Amro-commissaris Van Slingelandt: Wij zijn niet amoreel

07-04-2015 22:09

“Wij zijn geen amorele raad van commissarissen: , zei voorzitter van de Raad van Commissarissen van ABN Amro Rick van Slingelandt dinsdagavond tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.  SP-Kamerlid Arnold Merkies wilde van hem weten hoe het gesteld is met het ‘moreel kompas’ van de bank. Van Slingelandt zei de ‘ontstane emotie’ van de laatste weken te ‘betreuren’  maar vond de salarisverhoging ‘een juiste beslissing’. Aanleiding voor de hoorzitting was de loonsverhoging van een ton voor de leden van de Raad van Bestuur van de bank.

Reactie samenleving ‘onderschat’

De reactie daarop vanuit de samenleving had de bank ‘onderschat’ volgens Van Slingelandt. Wel wees hij er op dat de bank zich aan de contracten met haar bestuurders heeft gehouden. Een kwestie van ‘goed werkgeverschap’.  Tegelijkertijd heeft Van Slingelandt ‘respect’ voor het feit dat de bestuurders van de bank hun salarisverhoging hebben teruggestort. Volgens hem hebben ze het bankbelang zwaarder laten wegen dan het eigenbelang.

Klaver: Uw antwoorden zijn stuitend

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver noemde de antwoorden aan het eind van de avond ‘stuitend’. “Ik wil niet weten in wat voor universum u leeft.” De GroenLinkser wees er op dat de bestuurders van de bank eigenlijk ambtenaren zijn omdat de belastingbetaler de bank heeft gered.

Na afloop van de hoorzitting wilde Van Slingelandt weinig kwijt. TPO’s Marieke van de Zilver die aanwezig was bij de hoorzitting:

De Kamer debatteert donderdag met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) over de kwestie.

Lees ook

Dossier ABN Amro