Politiek

Twitterende Justitie-ambtenaar Yasmina Haifi niet ontslagen

31-03-2015 17:24

Justitie-ambtenaar Yasmina Haifi die twitterde dat ISIS een project van zionisten is wordt niet ontslagen. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justtie Ard van der Steur dinsdag aan de Tweede Kamer. Wel heeft Van der Steur haar ‘voorwaardelijk strafontslag’ aangezegd. Ook mag ze niet meer werken voor de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Een commissie onder leiding van Job Cohen oordeelde eerder deze maand al dat Haifi niet ontslagen mocht worden.

Haifi werkte voor het Nationaal Cyber Security Centrum toen zij haar opmerkelijke tweet augustus vorig jaar de wereld in stuurde. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) sprak destijds van een ‘afgrijselijke tweet’ die getuigde van een ‘bijna onmetelijke domheid’. Een klassieke vorm van antisemitisme bovendien, aldus de minister.

haifi

Haifi baseert zich op een verhaal dat eerder in de zomer van 2014 verspreid werd door het Iraans staatspersbureau INRA. Volgens de Iraniërs zou ISIS een project zijn van de Verenigde Staten en Israël. Klokkenluider Edward Snowden zou dat hebben onthuld. Uit een reconstructie van Time blijkt echter dat het een hoax is, ontsproten aan het brein van de machthebbers in Teheran.

Lees ook

‘ISIS-ambtenaar’ Haifi stapt uit PvdA

Haifi in bedelbrief: Zionisme-tweet ging over Israëlische expansiepolitiek