Crimefighter Fred Teeven terug in Tweede Kamer

26-03-2015 14:37

Fred Teeven is vandaag opnieuw beëdigd als Tweede Kamerlid voor de VVD. De oud-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie liet weten zeer verheugd te zijn met alweer de vijfde keer dat hij werd beëdigd. “Ik vier vandaag een lustrum aan beëdigingen”, lachte hij tegen de verzamelde journalisten. “Voor de BV Nederland ga ik me inzetten in de Kamer.”

Teeven zal in de Kamer namens de VVD het woord gaan voeren over defensiepersoneel en buitenlandse handel. Beide geen lichte portefeuilles, met onderwerpen als giftige chroomverf en PTSS bij teruggekeerde militairen in de ene portefeuille, en het omstreden vrijhandelsverdrag TTIP in de andere. Toch zegt Teeven het ‘prima’ portefeuilles te vinden, hoewel hij toegeeft zich nog wel even te moeten inlezen op beide gebieden.

Geen heimwee naar Justitie

Over het onderwerp waarop hij heeft moeten aftreden, weigert hij elk commentaar. “Ik kijk niet terug, ik kijk vooruit”, zegt hij daarover. “Er wordt een commissie aangesteld, en pas als die klaar is, kunnen we eens terugkijken”. En tegen een journalist die doorvraagt: “Het gaat u geen donder aan op dit moment”.

Zijn handen gaan dan ook ‘niet jeuken’ om weer op justitie aan de slag te gaan, bezweert hij, en hij kijkt met veel vertrouwen naar hoe de voormalig Kamerleden Van der Steur en Dijkhoff het gaan doen op zijn oude departement. En als hij een goed idee heeft voor justitie of politie? “Dan bespreek ik dat in de beslotenheid van de fractie met de betreffende woordvoerders. Die kunnen daar dan wat mee doen, of niet.” Voor Teeven lijkt het niet uit te maken. “Anders wordt het zo ‘opa vertelt’.”

17 dagen genoten van wachtgeld

Slechts 17 dagen nadat hij moest aftreden vanwege de bonnetjesdeal met Cees H. is Fred Teeven dus weer terug in politiek Den Haag. Hij werd hartelijk ontvangen door zijn collega-Kamerleden met felicitaties en bloemen. Teeven neemt de zetel in van Ard van der Steur, die Ivo Opstelten opvolgde als minister van Veiligheid en Justitie. Wat hij in de tussentijd heeft gedaan? “Ik heb 17 dagen genoten van mijn wachtgeld. Ik heb vijf keer hardgelopen. En een beetje nagedacht.”