Politiek

Asieldebat – Driftig twitterende Tunahan Kuzu steelt de show

26-03-2015 23:37

Asiel-staatssecretaris Klaas Dijkhoff had donderdagavond niet echt een mening over het asielplan van zijn partijgenoot Malik Azmani. Het is geen voorstel van het kabinet dus hij heeft het verder ook niet laten onderzoeken, hield hij de Tweede Kamer voor. Daarbij wacht het kabinet de voorstellen van de Europese Commissie af: in mei zal Brussel met voorstellen voor het Europees asielbeleid komen en de ploeg Rutte/Asscher zal deze op de merites beoordelen. Geen onverwachte uitkomst: minister-president Mark Rutte had eerder deze week al aangegeven niets te voelen voor het plan omdat het haaks staat op het Regeerakkoord.

PvdA was op de hoogte

Ook bleek dat de PvdA niet overvallen was door het VVD-plan. Attje Kuiken zei na vragen van D66-Kamerlid Gerard Schouw dat haar fractie op de hoogte was van het plan en dat er zelfs even is gekeken of het gezamenlijk gebracht kon worden. Wat om voor de hand liggende redenen uiteindelijk niet gebeurde: de VVD-plannen gaan de PvdA veel te ver.

‘Onrealistisch plan’

De rest van de Kamer had ook weinig oren naar het sluiten van de Europese buitengrenzen. Schouw, D66 noemde het een ‘onrealistisch plan’ en voor een deel ‘gestolen uit de PVV-snoepwinkel’. SP-Kamerlid Sharon Gesthuijzen noemde het plan een ‘lokroep’ voor de achterban van de PVV. Sietse Fritsma van diezelfde PVV was ook boos op Azmani: hij hekelde dat de VVD ‘boog’ voor de PvdA.

“De ballon die dit weekeinde is opgelaten is lekgeprikt”, besloot CDA-Kamerlid Peter Oskam.

Tunahan Kuzu steelt de show

Denk-voorman Tunahan Kuzu haalde even uit naar Azmani toen hij wees op zijn achtergrond. Azmani is geboren en getogen in het Friese Heerenveen uit een Marokkaanse vader en Friese moeder. Kuzu vond het daarom onbegrijpelijk dat Azmani zijn handtekening onder het plan had gezet. Azmani hield het er maar op dat hij blij is bij een liberale partij te zitten die iedereen ‘kansen biedt’.

Daarna sloeg Kuzu aan het twitteren. Eerst werd hij uitgelokt door oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas’:

Waarop de volgende discussie ontstond:

Kuzu sloeg onverbiddelijk terug:

Enter CDA-politicus Dave ‘ChocoprinsEnsberg-Kleijers:

En zo werd het alsnog een leuk debat. Nutteloos maar leuk.

Lees ook onze opiniemakers

Özdil – Snap het nou eens: VVD’er Malik Azmani is een Nederlander

Flohr – Het onzinnig borreltafelgebral van Malik Azmani

Wiegel – VVD-asielplan is een ondoordachte actie