Haagse grabbelton

Geheimzinnige kluis in de Tweede Kamer eindelijk geopend

25-03-2015 16:23

De geheimzinnige kluis in de Tweede Kamer, waarvan ThePostOnline twee weken geleden bericht deed, is geopend.

Exact twee weken geleden verscheen er in de Kamerbode, het interne blad van de Tweede Kamer, een oproep. In de kelder van de Tweede Kamer, verscholen onder een commissiezaal, stond namelijk een kluis waarvan niemand wist wat de inhoud was. Zelfs de materiaalman van de Tweede Kamer, in het bezit van 19.000 sleutels, had de sleutel niet. En dus vroeg de Facilitaire Dienst ieder die misschien meer wist, zich te melden.

Kluis geopend

Kennelijk had het wachten ze inmiddels lang genoeg geduurd, want vandaag is de kluis opengemaakt. De firma Nauta Security Storage BV was voor de zaak ingehuurd en had de kluis met een kleine twee uur open. En dat zag er zo uit:

2015-03-25 13.58.13 2015-03-25 13.58.50

In de kluis onder meer een NS-reisplanner uit 1996, allerlei installatiediskettes en -CD-roms voor verouderde software, een handboek voor MS DOS en nog een heel aantal losse diskettes met tot nu toe onbekende data. De meest recente CD-rom dateert uit 2000, waarmee de kluis dus zo’n vijftien jaar op slot te lijkt zijn geweest.

Geen informatie over kruisraketten of ideologische veren

“Het gaf niet wat ik gehoopt had”, verzucht SP-kamerlid Ronald van Raak in reactie op de inhoud. Eerder zei hij dat hij hoopte erachter te komen “waarom in Nederland nooit kruisraketten zijn geplaatst, welke zaken prins Bernhard nog meer op zijn kerfstok had, of waar de ideologische veren van Joop den Uyl zijn gebleven?”

Die informatie lijkt de kluis dus niet te herbergen, “hoewel je natuurlijk nooit weet wat er op die vele diskettes staat!” zegt Van Raak. “Wat dat betreft is het jammer dat er in de kluis geen computer stond, dan konden we meteen die diskettes lezen.”

Wordt ongetwijfeld weer vervolgd.

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.