Ex-VVD’er Houwers: ik heb geen zetel geroofd

25-03-2015 15:14

Voor zo ongeveer het voltallige vaste, kritische journaille van de Tweede Kamer heeft zojuist geïnstalleerd Kamerlid Johan Houwers een verklaring afgelegd over zijn beslissing om terug te keren in de Tweede Kamer en daarmee een zetel mee te nemen die eigenlijk toebehoorde aan de VVD.

“Pure zetelroof”, zo kwalificeerde VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra Houwers’ beslissing vorige week met gezicht waar de woede vanaf te lezen was. Voor de hele VVD-fractie was het reden om eerder vanmiddag de installatie van Houwers te mijden. En zij waren niet de enige. Slechts dertien kamerleden kwamen opdagen bij zijn installatie, waarvan een groot deel waarschijnlijk alleen aanwezig was vanwege de regeling van werkzaamheden die op die installatie zou volgen. Na afloop van een installatie feliciteerde slechts een enkeling hem, waar normaal gesproken een feestelijk onthaal en bloemen volgt.

‘Wie is hier van onbesproken gedrag?’

De kwalificatie van ‘zetelrover’ ontkent Houwers vandaag ten stelligste. “Ik ben door kiezers gekozen, ik ben benoemd en die benoeming heb ik aanvaard en ik meen in staat te zijn om op te treden als zelfstandig Kamerlid”, stelt de ex-VVD’er. “In mijn stellige overtuiging heb ik geen zetel geroofd, maar men wil mij niet meer in de VVD-fractie.”

Dat hij slechts 3709 voorkeursstemmen heeft behaald, waar er voor een zelfstandige kamerzetel 62.828 nodig waren, doet volgens Houwers niet ter zake. Ook het feit dat hij een strafbeschikking heeft gekregen maakt hem niet minder geschikt als volksvertegenwoordiger. “Wie is er hier, van u, wél van onbesproken gedrag?” vroeg hij de aanwezige journalisten.

Zonder last en ruggespraak

Houwers gaat naar eigen zeggen graag ‘zonder last en ruggespraak’ aan de slag voor de ‘liberale zaak’. Hij zal zich zo veel als mogelijk houden aan het VVD-verkiezingsprogramma op basis waarvan hij is gekozen en het coalitieakkoord dat hij mede heeft ondertekend. Hij stelt zich te gaan richten op onderwerpen als economische ontwikkeling, werkgelegenheid, bereikbaarheid in de regio en de gevolgen van de krimpende bevolking. In hoofdlijnen zal hij dus meestemmen met zijn oude partij.

Houwers zegt overigens nog niet te weten wat hij gaat doen na zijn huidige termijn als Kamerlid. Hij is in ieder geval niet van plan een nieuwe politieke partij te starten.