Politiek

Subsidie kasteel Van der Steur niet tegen de regels

23-03-2015 20:04

De subsidie van een kleine half miljoen euro voor het kasteel van minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) is terecht toegekend. Dat schrijft minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) maandagavond aan de Tweede Kamer.

Er waren in de Tweede Kamer vragen gerezen over een subsidie uit 2006 voor het kasteel van Van der Steur. Deze ‘Brim-subsidie’ zou alleen bedoeld zijn voor monumentale gebouwen die niet bewoond zijn. Het kasteel van Van der Steur – waar een aantal appartementen in is gevestigd – valt echter niet onder die regels, schrijft Bussemaker:

“Volgens de Brim regeling (artikel 1 Brim 2006) vallen echter kerkgebouwen, kastelen, buitenplaatsen, landhuizen, gebouwen van liefdadigheid, molens en gemalen, niet onder het begrip woonhuis, ook al worden deze (deels) bewoond. ‘t Huys te Warmont is in het rijksmonumentenregister opgenomen onder de categorie “kastelen, buitenplaatsen, landhuizen”.”

De voorwaarde dat het subsidiebedrag niet meer dan 3 procent van de renovatiekosten mag zijn, bestond nog niet ten tijde van de subsidie voor het kasteel.

Lees ook

Foto’s – Het belabberde schilderwerk van Van der Steur’s kasteel

‘Bert Wagendorp, je bent een knor’