VVD wil Europese grenzen dicht voor asielzoekers

22-03-2015 20:23

Met update – De VVD wil de Europese grenzen zo snel mogelijk sluiten voor asielzoekers. Dat meldt de NOS in de opening van het achtuurjournaal vanavond. “Door in de regio voldoende veilige opvang te creëren, maken we asielaanvragen in Europa overbodig”, stelt VVD-kamerlid Malik Azmani. Met die boodschap wil hij de nieuwe staatssecretaris van Asielzaken, Klaas Dijkhoff, in april naar Brussel sturen.

Opvang in de regio

Azmani zegt dat de VVD niet langer wil toekijken hoe mensen verdrinken in de Middellandse Zee. Daarnaast heeft het grote aantal vluchtelingen volgens hem een ontwrichtende werking op de maatschappij. Volgens het Kamerlid is het nu “niet te voorkomen dat ook terroristen hun weg naar Europa weten te vinden”. Daarbij jaagt ‘de terreur van IS’ mensen in de handen van de smokkelaars. Omdat die daar grof aan verdienen wordt zo bijgedragen aan de financiering van de gewapende strijd tegen het westen, meent Azmani.

Daarom wil de VVD in haar nieuwe plan in principe alleen Europese vluchtelingen asiel bieden in Europa. Het gemeenschappelijke Europese asielbeleid moet terug naar de essentie van het vluchtelingenrecht. Vluchtelingen die vrezen voor hun leven als ze teruggaan naar hun vaderland, worden niet teruggestuurd, maar voor de rest moeten de Europese grenzen dicht blijven.

Conflict met PvdA

Met het voorstel lijkt de VVD rechtstreeks aan te sturen op een conflict met coalitiepartner PvdA. Kamerlid Attje Kuiken noemt het plan ‘niet reëel en onaanvaardbaar’ en zegt dat de Partij van de Arbeid nooit akkoord zal gaan met dit plan. “Nederland moet een veilige haven blijven voor vluchtelingen die vanwege oorlog, afkomst, geaardheid of politieke overtuiging hun land uit worden gejaagd. Natuurlijk moeten we streven naar een gezamenlijk asielbeleid dat smokkelaars de pas afsnijdt, maar Europa afsluiten voor vluchtelingen is voor de PvdA onaanvaardbaar.”

Volgens Eurostat hebben afgelopen jaar maar liefst 626.000 mensen een asielaanvraag gedaan in de Europese Unie. Dat is 191.000 meer dan in 2013. In 2014 stierven 3000 mensen terwijl ze Europa over zee probeerden te bereiken.

Update 23.14 – PvdA-leider Diederik Samsom keert zich ook tegen het plan:

TPO/ANP