Politiek

Johan Houwers rooft VVD-zetel

19-03-2015 13:23

Johan Houwers neemt zijn zetel in. Dat heeft hij aan EO’s Dit is de dag laten weten. Dat betekent dat de VVD een zetel verliest en de coalitie nu de kleinst mogelijke meerderheid heeft: 76 zetels.

Update 14.12 – JOVD-voorzitter Tom Leijte is ziedend:

“Hier is sprake van schaamteloze zetelroof. Johan Houwers heeft zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en fraude en is uit eigen beweging opgestapt. Het feit dat hij nu, met slechts 0,015 procent van de VVD-stemmen, zijn zetel opeist is een schande voor de democratie. Als het aan de JOVD ligt mag een Tweede Kamerlid pas zijn eigen zetel meenemen wanneer hij bij de verkiezingen minimaal een kwart van de kiesdrempel heeft gehaald. Zo kunnen we voorkomen dat volksvertegenwoordigers zonder mandaat zich losmaken van een fractie. Volgens de JOVD is het een goede gelegenheid om hier spoedig mee te beginnen.”

Update 13.58 – Houwers laat in een reactie aan ThePostOnline weten:

“Ik voel me liberaal als altijd. Ik heb gisteren in de loop van de dag mijn besluit genomen. Ik heb daarover ook contact gehad met de VVD-fractie. Die waren van mening dat ik beter niet in de VVD-fractie kon plaatsnemen. Dat ik geroyeerd ben als VVD-lid is een logisch gevolg van het feit dat ik nu in een andere fractie plaats ga nemen in de Kamer. Toelichting op mijn besluit geef ik dinsdag na mijn installatie in de Kamer. Hier wil ik het bij laten.”

Update 13.49 – Halbe Zijlstra noemt de actie van Houwers ‘zetelroof’. “Hij laat de VVD-kiezers in de steek.” Verder zegt Zijlstra dat de VVD niet zal gaan samenwerken met Houwers. Ook zal Houwers als VVD-lid geroyeerd worden. Over de minimale meerderheid van de coalitie zegt Zijlstra:

“We zijn inmiddels gewend te werken met brede meerderheden. Hier hebben we nog een kleine meerderheid, dus misschien komt dat wel gewoon goed.”

Houwers is veroordeeld voor hypotheekfraude. Na het vertrek van Mark Verheijen bleek Houwers de volgende op de kieslijst te zijn. Vanwege die veroordeling zei fractievoorzitter Halbe Zijlstra dat Houwers niet meer welkom was. Houwers zal dinsdag bij zijn beëdiging zijn beslissing nader toelichten.

Oh, ironie

 

Dit bericht wordt aangevuld