Politiek

Nederland naar de stembus: D66 wint – CDA de grootste – PvdA verliest

18-03-2015 21:01

De stembussen zijn gesloten, Nederland koos. De NOS exit-poll zegt: D66 wint. We gingen live-bloggen! De resultaten leest u hieronder. Belangrijker: De einduitslag weten we nog niet. Het lijkt er op dat D66 de grote winnaar is, de PvdA verliest en CDA wellicht de grootste wordt. Maar het is too close to call. Of beter: de totale versplintering. De NOS stopte rond middernacht met haar uitzending, maar niet zonder mee te delen dat minder dan de helft van de stemmen geteld was. Het ANP meldde dat Wilders won in Rotterdam, D66 in Amsterdam. Maar wat zei dat nou allemaal eigenlijk? Niets dus. Want wie heeft nou eigenlijk een meerderheid? Het kon weleens een zooitje in de Eerste Kamer worden. Het liveblog sluit nu, we zijn overmand door De Grote Versplintering. Wordt vervolgd.

De NOS liet de exit-poll verzorgen door Ipsos. De eerste resultaten zeiden:

Het kabinet verliest de meerderheid die het nu samen met de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP heeft in de Senaat. De vijf partijen hebben samen 34 zetels. VVD en CDA halen volgens de peiling allebei twaalf Senaatszetels. Het verlies bij regeringspartij de PvdA is groot, die partij houdt acht zetels over. D66 is de grootste winnaar. De partij van Alexander Pechtold stijgt van vijf naar negen zetels. De SP is nog net groter: tien zetels. De PVV daalt van tien naar negen.

Update 23.44 – Rutte: We zijn op de weg terug

VVD-leider Mark Rutte gelooft dat de VVD op de weg terug is, ook al is er sprake van mogelijk verlies in de senaat. “We zijn op de weg terug”, zei hij tegen zijn achterban.

Update 23.37 – Wilders wint Rotterdam

De PVV is in Rotterdam met 16,7 procent van de stemmen de grootste partij geworden met de Provinciale Statenverkiezingen. De opkomst was 35,5 procent, vier jaar terug was dat nog 45 procent. Dat blijkt uit de cijfers van de Verkiezingsdienst van het ANP.

De PVV-leider reageert opgetogen:

Update 23.26 – Politie Haarlem rukt uit voor stemlokaal

De verkiezingen zijn ook bij de politie in Haarlem niet ongemerkt voorbij gegaan. Meerdere politie-eenheden en een hondengeleider trokken woensdagavond naar een school nadat een melding over inbrekers was binnengekomen. Eenmaal ter plaatse bleek het loos alarm. De agenten stelden vast dat het om een stemlokaal ging waar medewerkers nog in de weer waren, meldde de politie.

Update 22.44 -Samsom: Dit was teleurstellend

PvdA-leider Diederik Samsom:

“Het was allang voorspeld maar daarom doet het niet minder pijn. De uitslag was gewoon teleurstellend. Dit was geen gemakkelijke campagne. (-) Morgen moeten we er gewoon weer staan. (-) Onze opdracht is nog lang niet af.(-) Onze strijd gaat door.”

 

Update 22.31 – Pechtold spreekt

 

“Het eigen positieve verhaal heeft gewonnen. Tien zetels in de Eerste Kamer is een fantastisch resultaat. Dit is voor D66 de beste uitslag in 25 jaar. We hebben ingezet op lastenverlichting, om de werkloosheid omlaag te krijgen. De kiezer heeft dat herkend en beloond.”

 

Update 22.17 – Waar blijft Samsom?

TPO’s Marieke van de Zilver – aanwezig bij de PvdA-verkiezingsavond – weet het antwoord:

Update 22.09 – Asscher wil samenwerken met SP

“Adel verplicht” zei vice-premier Lodewijk Asscher (PvdA) over de winst van de SP. Hij rekent op samenwerking met de socialisten die woensdagavond winst boekten.

Update 21.50 – Geert Wilders teleurgesteld

De PVV-leider laat weten:

“Teleurstellend dat we een licht verlies lijden en dat de opkomst erg tegenvalt, waar de PVV altijd veel last van heeft. Ik hoop dat er in de loop van de avond nog een zetel bijkomt.”

Update 21.24 – PvdA in mineur

PvdA-voorzitter Hans Spekman:

“De uitslag is zoals verwacht. We zijn er niet tevreden mee. Dit is buitengewoon pijnlijk voor veel partijgenoten, maar het is zoals verwacht. We zijn eerder sterker geworden van verlies.”

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA): “Ik ben teleurgesteld, maar het is niet onverwachts.” Hij gaat ervan uit dat de uitslag geen gevolgen heeft voor positie van PvdA-leider Diederik Samsom. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk:

“Dit is geen fijne uitslag. We moeten nu opnieuw kijken met wie we zaken kunnen doen. Verder wil ik er niet op vooruitlopen. Het heeft geen gevolgen voor de coalitie. Ook niet voor Samsom.”