Politiek

CDA: Moskee-plan Gouda moet in de ijskast

13-03-2015 17:50

De CDA-fractie in de Tweede Kamer wil dat het kabinet de moskeeplannen in Gouda opschort totdat ‘alle feiten en onderzoeken bekend en gedeeld zijn met de Kamer’. Dat blijkt uit Kamervragen die vanmiddag zijn ingediend door de CDA’ers Omtzigt, Oskam en Knops bij de minister van Veiligheid en Justitie. Concreet vragen ze om de verkoop van het PWA-kazerneterrein op te schorten. Dat terrein is eigendom van de Rijksvastgoeddienst. Zonder verkoop daarvan ligt alles stil.

Van mega- naar mini-moskee

Aanleiding voor de hernieuwde bemoeienis vanuit Den Haag is de gang van zaken in de gemeenteraad in Gouda, waar de veelbesproken plannen rond El Wahda een nieuwe wending kregen. Oorspronkelijk zou de raad woensdag stemmen over een krediet voor de school en het kinderdagverblijf op het terrein van de PWA-kazerne. Dat terrein moest dan gedeeld worden met de ‘megamoskee’.

Op de valreep diende het El Wahda-bestuur, moe van alle verzet, een alternatief plan in voor een kleinschaliger moskee. Daarop besloot de Goudse raad in een tumultueuze zitting de stemming over het krediet uit te stellen.

Wat is uitspraak Rutte tijdens debat waard?

De CDA-Kamerleden vragen nu aan de minister of ‘hij zich herinnert dat de minister-president tijdens het RTL-verkiezingsdebat op 5 maart jl. over de komst van de inmiddels veel besproken ‘megamoskee’ in Gouda heeft gezegd:

“Als je ziet in Gouda wat het in die gemeenschap doet, dat daar een moskee van deze omvang wordt gebouwd met zoveel twijfel inderdaad over de financiering dan vind ik het ook naïef, om dat woord opnieuw maar even te gebruiken, als we dat zouden negeren.”

Kabinetsstandpunt of niet?

Ook wil het CDA weten of Rutte daarmee het kabinetsstandpunt verwoordde en zo ja, waarom het kabinet dan kennelijk ‘een draai heeft gemaakt’. Verder zijn ze benieuwd hoe de minister de nieuwe plannen in Gouda beoordeelt. Tot slot vragen ze, als de minister de plannen niet wil opschorten, hoe dit zich verhoudt tot de uitspraken van Rutte bij RTL. De Kamerleden wil antwoord vóór dinsdag aanstaande 12 uur – zeg maar één dag vóór de verkiezingen.

Overigens zit er aan de verkoop van het PWA-terrein een deadline. Uit stukken die de gemeente eerder heeft vrijgegeven na een Wob-verzoek van TPO, blijkt dat de optie op koop maar loopt tot 1 mei. Wat er daarna gebeurt als het terrein dan nog niet is verkocht, is volstrekt onduidelijk.

Lees ook

TPO’s Megamoskee dossier