Politiek

Prominente VVD’ers verdacht van corruptie

10-03-2015 13:09

Met update – VVD’er Piet Ploeg – tevens voorzitter van Stichting Nabestaanden MH17 – en de oud-Harense burgemeester Rob Bats worden door het Openbaar Ministerie verdacht van corruptie. Ploeg probeerde Bats tot burgemeester van Stichtse Vecht (Utrecht) te benoemen. Hun namen kwamen bovendrijven in het onderzoek naar VVD-fractievoorzitter Kathalijne de Kruif die vorige maand werd gearresteerd voor het schenden van het ambtsgeheim, witwassen en hennepteelt. Dat schrijft NRC Handelsblad dinsdag.

De Kruif speelde als lid van de vertrouwenscommissie informatie door over de sollicitatieprocedure aan oud-wethouder Piet Ploeg. Hij kreeg onder meer te horen welke vragen en welke casus aan de sollicitanten zouden worden voorgelegd. Die informatie diende ervoor om te zorgen dat Rob Bats – oud-burgemeester in Haren en tot voor kort waarnemend burgemeester in Terschelling – in Stichtse Vecht benoemd werd. Het plan mislukte: Marc Witteman (PvdA) werd op 29 januari van dit jaar benoemd tot burgemeester van de gemeente.

Update 14.16 – De Kruif stapt op als raadslid

De Kruif is dinsdag opgestapt als VVD-raadslid in Stichtse Vecht. De VVD in de gemeente laat weten dat:

“Mevrouw De Kruif heeft aangegeven dat het niet in het belang van de gemeente, de inwoners, de gemeenteraad, haar partij en haarzelf is als zij nog langer politiek actief is.”

Lees ook

VVD-fractievoorzitter aangehouden voor schenden ambtsgeheim