Politiek

Opstelten: Ik treed af – Teeven dient ook ontslag in

09-03-2015 21:47

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is afgetreden. Hij heeft zijn ontslag aangeboden aan de koning. Ook zijn staatssecretaris en partijgenoot Fred Teeven treedt af. Die laatste zegt echter: “Er was niets mis met de deal.” De staatssecretaris wees er op dat hij deze maakte voor ‘volk en vaderland’. Dat bleek uit een ingelaste persconferentie maandagavond. Volgens Opstelten had de informatie over de deal met drugs-crimineel Cees H. eerder ontsloten kunnen worden. Minister van Wonen Stef Blok (VVD) neemt voorlopig de taken van Opstelten waar.

Update 00.04 – Het Kabinet van de Koning deelt mee

“De minister van Veiligheid en Justitie, mr. I.W. Opstelten, en de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, mr. F. Teeven, hebben heden, maandag 9 maart 2015, Zijne Majesteit de Koning verzocht aan hen ontslag te verlenen als respectievelijk minister van Veiligheid en Justitie en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. De Koning heeft dit ontslag, op de voordracht van de minister-president, op de meest eervolle wijze verleend, onder dankbetuiging voor de vele gewichtige diensten door de minister en de staatssecretaris aan Hem en het Koninkrijk bewezen.

Voor het tijdvak dat in de benoeming van een minister van Veiligheid en Justitie na het aan mr. I.W. Opstelten verleende ontslag niet is voorzien, zal het beheer van het ministerie van Veiligheid en Justitie worden gevoerd door de minister voor Wonen en Rijksdienst, drs. S.A. Blok.”

Update 23.18 – Stef Blok neemt Justitie waar

Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) neemt de komende tijd het ministerie van Justitie en Veiligheid waar, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst aan ThePostOnline.

Update 23.05 – Pechtold: vragen moeten beantwoord worden

Update 22.57 -Samsom: ‘Een ingrijpend en begrijpelijk besluit’

 

“Een ingrijpend besluit van beide bewindspersonen. En een begrijpelijk besluit op basis van de gebleken feiten. We respecteren de beslissing van Opstelten en Teeven en danken hen voor hun inzet voor de publieke zaak.”

 

Update 22.30 – VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra: ‘Vertrek begrijpelijk’

 

“Ik betreur het vertrek van minister Opstelten, maar het is begrijpelijk, nadat vandaag bleek dat de informatie over het bedrag dat aan Cees H. is overgemaakt, toch op het departement aanwezig was. Met het vertrek van Opstelten en Teeven verliest het kabinet een kundig minister en staatssecretaris, die de afgelopen jaren met hun beleid een grote bijdrage hebben geleverd aan een veiliger Nederland. Opstelten is daarnaast voor de VVD jarenlang in diverse functies van zeer groot belang geweest.”

 

Update 22.22 – Rutte: Het kabinet verliest twee gedreven vakmensen

Reactie van minister-president Rutte:

“Vanavond hebben Ivo Opstelten en Fred Teeven besloten hun ontslag aan te bieden. Ik kan niet anders dan dat besluit respecteren. Ze hebben voor zichzelf geconcludeerd dat hun terugtreden onvermijdelijk was. Het enige dat ik daar op dit moment aan kan en wil toevoegen is dat ik zowel Ivo Opstelten als Fred Teeven grote dank zeg voor alles wat zij in de afgelopen jaren hebben gedaan. Het kabinet verliest twee gedreven vakmensen.”

Volgens Kees Berghuis, chef parlementaire redactie van RTL Nieuws, is nog niet duidelijk wie de afgetreden bewindslieden zouden moeten opvolgen. Dat zou pas na 18 maart bekend worden gemaakt.

Update 22.08 – Brief Opstelten: Het bedrag klopt

brief Teeven

Kamer onjuist geïnformeerd

Eerder vandaag bleek al dat Opstelten in tegenstelling tot eerdere berichten, de Kamer wel degelijk verkeerd geïnformeerd had over de deal die Teeven als officier van justitie gemaakt had met drugscrimineel Cees H. Vanmiddag kwam naar buiten dat justitie wel degelijk beschikte over een ‘schermafbeelding’ van de geldoverdracht naar Cees H. Ook het bedrag dat met die overdacht gemoeid was klopte niet met de informatie die Opstelten eerder gaf aan de Kamer: in plaats van 1,25 miljoen was er ruim 4,7 miljoen gulden overgemaakt.

De zaak rondom Cees H. kwam vorige week opnieuw aan het rollen nadat Nieuwsuur bekend maakte op het Ministerie van Justitie documenten te hebben ingezien van de deal. Opstelten had altijd ontkend dat die documenten nog beschikbaar waren binnen het ministerie.

Lees ook

Teeven-deal – Dit zijn de Luxemburgse rekeningen van Cees H.

Bonnetje Cees H. terecht