Politiek

Rutte blijft achter jihadisten-opmerking staan

06-03-2015 15:30

Minister-president Mark Rutte blijft achter zijn uitspraak staan dat Nederlandse jihadisten beter in Irak of Syrië kunnen sneuvelen, dan dat ze terugkomen naar Nederland om hier mogelijk aanslagen te plegen. Dat zei hij vrijdagmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. De uitspraak gaat echter niet ‘over beleid’ maar ‘om zijn opvatting’, zei Rutte. Het PvdA-smaldeel van het kabinet is het oneens met de uitspraak van Rutte. Maar dat ziet Rutte niet als een beletsel, de coalitie maakt volgens hem: ‘gemeenschappelijk beleid vanuit verschillende opvattingen’.

Asscher: Dit is geen kabinetsbeleid

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei eerder vrijdag dat de uitspraak van Rutte geen kabinetsbeleid is. Ook hij zei dat Rutte zijn uitspraken deed als VVD-partijleider en niet als minister-president. Dat zou ook niet kunnen, vindt Asscher.

“Ik vind niet dat je als kabinet mensen kunt toewensen te sterven. Wie misdrijven pleegt, moet berecht worden.”

Koenders: Ik denk er anders over

Hij is niet de enige PvdA’er in het kabinet die het oneens is met de uitspraak. “Op dit punt denk ik er anders over”, zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders in de Letse hoofdstad Riga, waar hij is voor overleg met EU-collega’s.

“Ik heb de indruk dat Rutte het heeft gezegd als VVD-leider, dat mag hij doen. Maar ik kijk er wat anders tegen aan. Als mensen iets verkeerd doen, vind ik altijd het belangrijkste dat ze gewoon worden berecht en dan vervolgens de straf krijgen die ze verdienen.”

Lees ook

Rutte: beter dat Nederlandse jihadisten sneuvelen dan terugkeren