Politiek

Provinciale Graaiende Staten en het Grote Bijverdienstenfeest

06-03-2015 22:13

Elke provincie voert een eigen beleid als het gaat om nevenfuncties voor gedeputeerden en commissarissen van de Koning. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van Nieuwsuur. En de verschillen zijn groot. Zo heeft Limburg 22 nevenfuncties, en Friesland zeven. 

Gelderland kent twaalf betaalde nevenfuncties die samen meer dan een ton aan inkomsten opleveren. Terwijl gedeputeerden in Flevoland en Overijssel helemaal geen betaalde functies hebben. Zij verdienen 0 euro naast hun salaris als gedeputeerde.

In tegenstelling tot ministers, mogen provinciale bestuurders naast hun functie als gedeputeerde of commissaris van de Koning (betaalde) nevenfuncties uitoefenen. In totaal gaat het momenteel om 151 nevenfuncties, waarvan 34 betaald.

Nu het thema integriteit na de commotie rondom de declaraties van Mark Verheijen (VVD) weer actueel is, laait de discussie over bijbanen in de provincies weer op.

De SP in Limburg wil helemaal van de betaalde bijbanen af.

Gedeputeerde Jan Markink (VVD) in Gelderland (die in 2013 maarliefst een ton bijverdiende maar daarvan geen cent afdroeg) stelt daarentegen dat het bekleden van nevenfuncties voordelen heeft. ‘Gedeputeerden kunnen zo meer binding met de samenleving krijgen’, aldus Markink zonder een spoortje ironie.

Anp/TPO