Opstelten: wil degene die de bankafschriften heeft, zich melden?

05-03-2015 15:14

Met update – Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten blijft volhouden dat hij de Kamer niet onjuist heeft geïnformeerd over de Teevendeal tijdens het debat van vorig jaar april. Wel heeft hij binnen zijn ministerie en het OM een nieuwe zoekopdracht uitgevaardigd om nogmaals te proberen de relevante bonnen of bankafschriften nu wel boven tafel te krijgen. Dat zei de minister vanmiddag in de Tweede Kamer. Update 18.59 – Opstelten schrijft aan de Tweede Kamer dat hij de aanvullende vragen uiterlijk maandag om 17.00 uur beantwoordt. Daarmee is het debat donderdag van de baan.

“Ik zou daarbij enorm zijn geholpen wanneer degene die over de informatie beschikt, de afschriften gewoon beschikbaar maakt. Dan komt er eindelijk een einde aan deze kwestie”, voegde Opstelten daar nog aan toe. Hij wilde niet in discussie gaan over de precieze cijfers, maar stelde de vragen van de Kamer af te wachten.

Wellicht vanavond al debat

Het debat over de nieuwe informatie die gisteren via Nieuwsuur naar buiten kwam, wordt wellicht vanavond al gevoerd in de Tweede Kamer. Dat bleek vanmiddag tijdens de regeling van werkzaamheden.

Gert-Jan Segers (ChristenUnie) vroeg mede namens CDA, D66 en SP om een brief van minister Opstelten voor maandag 17.00, waarna het debat volgende week dinsdag zou kunnen volgen. Ook de rest van de oppositiepartijen ging daarmee akkoord, waarbij Louis Bontes (VNL) wel aanmerkte dat wat hem betrof, de vertrouwensvraag inmiddels wel gesteld mocht worden.

Namens de VVD drong Ard van der Steur daarop aan op een debat dat vandaag nog gehouden zou worden. Hij stelde dat Bontes de vertrouwensvraag richting Opstelten zo duidelijk op tafel gelegd had, dat de Kamer geen andere keus had dan het debat meteen vanavond te voeren. ‘Het spijt me zeer, ik kan niet anders’, besloot Van der Steur zijn betoog. Ook de PvdA ging mee in die redering.

Compromis

De oppositie reageerde verbijsterd op deze sprong van de coalitie. Volgens hen was een later debat nodig om alle informatie af te wachten en om het debat op een ‘ordentelijke manier te kunnen voeren’. Toen Bontes de vertrouwensvraag niet van tafel wilde halen (“een kind kan zien dat die vraag hier aan de orde is”) en de regeringspartijen niet van wijken wilden weten, stelde Kamervoorzitter Van Miltenburg een compromis voor.

Alle fracties mogen een lijstje vragen aanleveren voor het Ministerie van Veiligheid en Justitie, die ze zo snel mogelijk zou proberen te beantwoorden. Vervolgens vindt er aan het einde van de middag of begin van de avond een nieuwe regeling van werkzaamheden plaats waar zal blijken of de meerderheid nog steeds behoefte heeft aan een snel debat. Als dat zo is, als de regeringspartijen VVD en PvdA dus niet van mening veranderen, zal het debat inderdaad en tot groot ongenoegen van de oppositie vanavond plaatsvinden.