Politiek

Geert Wilders meldt zich ziek af voor RTL-verkiezingsdebat

05-03-2015 10:07

Geert Wilders zal vanavond niet meedoen aan het RTL-verkiezingsdebat in de Rode Hoed. De voorman van de PVV heeft zich ziek afgemeld, zo meldt chef politieke redactie van RTL Kees Berghuis. De PVV zal geen vervanger naar het debat sturen en ontbreekt zodoende bij het debat.

Mark Rutte, Diederik Samsom, Emile Roemer, Alexander Pechtold en Sybrand Buma zijn vanavond wel van de partij. Het debat tussen de vijf wordt geleid door Rick Nieman en Frits Wester.

Afzegging aderlating voor de PVV

Dat de PVV niet kan deelnemen aan het debat van vanavond, wordt gezien als een forse tegenvaller voor de partij. Traditioneel moet Wilders er veel aan doen om zijn achterban te mobiliseren voor de Provinciale Statenverkiezingen, die weinig populair zijn. Een lage opkomst is direct van invloed op de winst van de PVV, veel meer dan voor andere partijen. Een succesvolle deelname aan het RTL-debat werd dan ook als cruciaal beschouwd in de campagne van de PVV.

Slechts 43% van de kiezers is er op dit moment zeker van op 18 maart te gaan stemmen. Vier jaar geleden lag de opkomst rond op 52.1%, de hoogste opkomst in 20 jaar. Ook toen speelden de landelijke verhoudingen in de Eerste en Tweede Kamer een centrale rol in de verkiezingen.