Politiek

Nederland en België intensiveren terrorismebestrijding

04-03-2015 13:40

Nederland en België gaan intensiever samenwerken op het gebied van terrorismebestrijding. Dat hebben regeringsdelegaties van de twee landen woensdag afgesproken tijdens overleg in Den Haag. Ook over meer samenwerking op het gebied van de energiemarkt, de bestrijding van bosbranden en het delen van ambassades zijn afspraken gemaakt.

Overleg

Het was de derde keer dat Nederland en België zo’n apart regeringsoverleg hadden. Namens Nederland deden behalve premier Mark Rutte acht ministers en drie staatssecretarissen mee aan het overleg. België leverde behalve premier Charles Michel een vergelijkbaar aantal bewindslieden.

Luchtruim

Vorige week werd al bekend dat Nederland en België samen het luchtruim van de Benelux gaan bewaken. Het gaat dan over het onderscheppen van burgervliegtuigen die mogelijk door terroristen zijn gekaapt. Onderschepping van militaire vliegtuigen is al in NAVO-verband geregeld.

Daarnaast is afgesproken dat Nederlandse blushelikopters van Defensie kunnen worden ingezet bij grote natuurbranden in België. Ook gaan de Nederlandse en de Belgische ambassade in Congo een pand delen en wordt de samenwerking op de elektriciteits- en gasmarkt versterkt.

ANP