Politiek

D66 gaat groot onrecht aanpakken: geen M/V vermeldingen meer

04-03-2015 17:25

Als de vermelding van je geslacht op een document geen enkel doel dient, moet het daar ook niet meer op komen te staan. Dat vindt D66. De partij brengt dit donderdag in tijdens een debat over emancipatie.

Het is in steeds meer landen mogelijk om sekseregistratie achterwege te laten, aldus D66. Het kabinet heeft in 2013 al wel opdracht gegeven voor een onderzoek naar de mogelijkheden van het onbepaald laten van het geslacht in officiƫle documenten, zoals je paspoort of ID-kaart, maar er is nog niks gebeurd.

Pia Dijkstra van D66 vindt dat er schot moet komen in de zaak. Ze wil het ook breder trekken. “In veel situaties registreren we het geslacht zonder dat dit ergens toe bijdraagt. Puur uit gewoonte. Waarom is het van belang dat op je OV-chipkaart staat of je man of vrouw bent? Op je rijbewijs staat het bijvoorbeeld niet.”

Doordat de OV-chipkaart bijvoorbeeld het geslacht vermeldt, is het voor transgenders soms lastig aan te tonen dat zij daadwerkelijk de eigenaar van de kaart zijn. Dat kan tot vervelende situaties leiden in het openbaar vervoer.

In Utrecht zijn ze al bezig met een proef met het weglaten van het geslacht op gemeentelijke documenten.

Anp