PvdD: ‘Gaskraan verder dicht, of motie van wantrouwen’

03-03-2015 17:11

Met updates – Wanneer minister van Economische Zaken Henk Kamp vandaag niet toezegt de gaskraan in Groningen nog verder dicht te draaien, zal de Partij voor de Dieren een motie van wantrouwen indienen jegens de minister. Dat zei PvdD-kamerlid Esther Ouwehand vandaag tijdens het debat dat wordt gevoerd naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de gaswinning in Groningen. Ook door andere oppositiepartijen, zoals GroenLinks en SP, werd die optie voorafgaand aan het debat nadrukkelijk opengehouden.

Update 0.05 – Much ado about nothing‘, zo sloot Kamervoorzitter Van Miltenburg of iemand anders aan de voorzitterstafel de hoofdelijke stemming over de motie van wantrouwen af, en daarmee het debat, terwijl de microfoon nog open stond. Uiteindelijk werd de motie slechts gesteund door elf leden: van de Partij voor de Dieren, de PVV én door Henk Krol (50PLUS). Ook vrijwel alle andere ingediende moties, onder anderen over financiële compensatie voor de Groningers, werden door Kamp ontraden. Hij steunde alleen twee moties over het opvolgen van de aanbevelingen van de OvV. Eerder in het debat had hij al aangekondigd dat hij dat van plan was. Eind maart verwacht de minister te weten op welke manier hij die aanbevelingen gaat opvolgen.

Update 23.14 – Inmiddels heeft Esther Ouwehand namens de Partij voor de Dieren de eerder aangekondigde motie van wantrouwen tegen het kabinet daadwerkelijk ingediend. De belangrijkste reden daarvoor is de schending van mensenrechten die in Groningen heeft plaatsgevonden. De PVV heeft reeds toegezegd de motie te zullen steunen, andere partijen wilden die steun (nog) niet uitspreken. Er wordt niet verwacht dat de VVD of de PvdA de motie zullen steunen, waarmee die hoe dan ook geen meerderheid zal halen. Daarnaast vraagt Ouwehand om een parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen.

Update 21.25 – Minister Kamp houdt vast aan de eerder afgesproken datum van 1 juli om een besluit te nemen over de verdere gaswinning in Groningen. Dat blijkt uit het debat over het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de gaswinning in Groningen. Wanneer de minister eerder in staat is een besluit te nemen, doet hij dat natuurlijk, maar 1 juli blijft de deadline, stelde hij.

De oppositie drong er tijdens het debat meerdere malen bij Kamp op aan om meteen met toezeggingen te komen over het verder dichtdraaien van de gaskraan, maar de minister weigerde dat, tot grote frustratie van verschillende kamerleden.

Update 18.52 – Inmiddels heeft ook de VVD bij monde van kamerlid André Bosman zich aangesloten bij de rest van de Kamer in hun eis dat de aanbevelingen uit het gasrapport volledig worden overgenomen door het kabinet. Daarmee wordt die eis nu ondersteund door de gehele Kamer.

Update 18.37 – Een grote meerderheid van de Kamer wil dat het kabinet onverkort de aanbevelingen uit het rapport van de OvV overneemt. Eerder hadden alle oppositiepartijen dit al gevraagd van het kabinet, maar zojuist sloot PvdA-kamerlid Jan Vos zich aan bij die eis. De oppositie sprak daarop de hoop uit dat het kamerlid deze eis ook zou concretiseren.

Update 17.40 – In navolging van Arie Slob (ChristenUnie) geeft nu ook GroenLinks aan niet met het kabinet om de tafel te gaan zitten over de nieuwe begroting, zo lang het kabinet de gaskraan in Groningen niet verder dicht draait. D66 wilde zo ver nog niet gaan.

Spijtbetuiging haalde angel uit debat

Gisteren had Kamp al geprobeerd een belangrijke angel uit het debat gehaald door te komen met uitgebreide excuses richting de Groningers. “Het spijt mij zeer dat de veiligheidsbelangen van de Groningers niet de aandacht kregen die ze verdienden”, zei hij tegen RTV Noord. Hij erkende daarin de rol van zijn eigen ministerie van Economische Zaken. Ook zegde hij toe dat alle materiële schade vergoed zou worden. Daarover zei PvdA-kamerlid Jan Vos vrijwel direct dat de PvdA-fractie zijn gebaar ‘waardeerde’, maar niet alle partijen lieten Kamp zo gemakkelijk wegkomen met wat zij zien als veel woorden maar vooralsnog weinig daden.

Eén van de belangrijkste conclusies uit het rapport van de OvV luidde: “De bij gaswinning betrokken partijen beschouwden het met name als schaderisico dat vergoed kon worden, het veiligheidsrisico achtten zij verwaarloosbaar. In de besluitvorming stond het belang van winning op de eerste plaats.”

Eindelijk debat

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) gaf voor het debat al aan dat wat haar partij betrof uit het rapport maar één gevolg getrokken kon worden: de gaskraan moet compleet worden dichtgedraaid en alle aanbevelingen van de OvV moeten een op een worden opgevolgd. Vrijwel alle andere oppositiepartijen zijn dit met haar eens. Voor Eric Smaling (SP) was het verder van belang dat de winsten van de NAM teruggevorderd zouden worden. Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie, ging zo ver als te zeggen dat zijn partij niet meer aan zou schuiven bij begrotingsoverleg zo lang het kabinet de gaskraan niet nog verder zou dichtdraaien. Ook hij gaf aan niet te willen wachten tot juli tot het kabinet verder uitsluitsel zou geven over de gaswinning voor de rest van het jaar. Tijdens het debat was Esther Ouwehand (PvdD) de eerste die expliciet zinspeelde op een motie van wantrouwen.

De Kamer voert vandaag een debat over het rapport over de gaswinning na lang touwtrekken tussen oppositie en coalitie. De oppositie vroeg vorige week tot drie keer toe een snel debat aan over de kwestie, maar pas de laatste keer gingen de coalitiepartijen overstag. Tot die tijd hadden zij steeds gesteld pas een debat te willen voeren als ook het kabinet een officiële reactie op het rapport had gegeven. Die reactie wordt eind maart, na de Provinciale Statenverkiezingen, verwacht. Die tijd gunde de oppositie de regeringspartijen niet.