Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Kiezer denkt dat fors deel kamerleden geen integriteitstoets zou doorstaan

01-03-2015 09:45

Deze week zakt de VVD weg naar 17 zetels (-1). De PvdA herstelt wat en klimt naar 13 zetels (+2). Daarmee verliezen de beide partijen ongeveer evenveel sinds de verkiezingen van 2012 (samen 49 van de 79 zetels).

peiling-2015-03-01

Verheijen

46 procent van de kiezers beoordeelt de wijze waarop de VVD met de kwestie Verheijen is omgegaan negatief. Bij de VVD-kiezers is dat 38 procent.

Er zijn nogal wat kiezers die denken dat als alle Kamerleden intensief worden nagegaan, een fors deel van hen in vergelijkbare problemen komt als Verheijen. Een kwart van de kiezers denkt dat het meer dan de helft van alle Kamerleden betreft. Kiezers van PVV, VVD en SP zijn daarover het negatiefst.
Maar een kwart van de kiezers denkt dat het minder dan 10 procent van de Kamerleden betreft.

Debat Nieuwsuur

De kijkers naar het debat in Nieuwsuur van de acht lijsttrekkers van de Eerste Kamer reageren nogal verdeeld over wie de winnaar was.  Kox van de SP scoort dan het hoogst (16 procent), vooral doordat PvdA-kiezers uit 2012 in behoorlijke mate op hem stemmen. Hermans (VVD) en Barth (PvdA) scoren relatief laag (circa 8 procent). Dat komt omdat de kiezers van VVD en PvdA uit 2012 maar in heel beperkte mate een van deze twee de winnaar van het debat vond.

Tenslotte is gevraagd (pdf) wat de Nederlanders vinden van het besluit van de EU om Frankrijk niet hard aan te pakken, ondanks het feit dat het begrotingstekort niet onder de 3 procent is gebracht. Twee derde vindt het geen goede beslissing van de EU. Bij kiezers van PVV en VVD is dat driekwart.

Fragmentatie

Nog 2,5 week tot de verkiezingen van de Provinciale Staten. Alles wijst op een uitslag met een grote mate van fragmentatie. (Een lage score voor de grootste partij, en meerdere partijen met scores vlakbij elkaar).
Door de lagere opkomst (rond de 50 procent) zal die uitslag wel afwijken van de huidige peiling voor de Tweede Kamer. De sleutelvraag zal zijn in welke mate de potentiële PVV-kiezers bij die verkiezing opkomen.