Politiek

PVV-lijsttrekker Eerste Kamerverkiezingen huurde eigen zoon in

28-02-2015 10:29

Met update – De PVV-lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen, Marjolein Faber, heeft voor partijwerkzaamheden een bedrijf ingehuurd waarvan haar zoon mede-eigenaar is. Een woordvoerder van de PVV bevestigt berichtgeving hierover zaterdag in NRC Handelsblad

Update 14.47 – Wilders en Faber: ‘Niet handig’

‘”Het was niet handig om fractiegeld hiervoor te gebruiken”, zei Faber zaterdag, op campagne in Rotterdam, tegen het ANP. Maar: “Ik heb legitiem gehandeld. Om alle schijn te vermijden ‘heb ik besloten, hoewel ik het niet verplicht ben, om de rekening uit eigen zak te betalen’.

PVV-leider Geert Wilders vindt dat Faber ‘misschien niet handig’ heeft gehandeld door het bedrijf van haar zoon in te schakelen. Maar voor hem en Faber is de zaak hiermee wel afgedaan.

Volgens de krant gaf de Gelderse fractie in 2012 en 2013 bijna 8500 euro uit aan kosten voor de website. De werkzaamheden voor de website werden eerder kosteloos gedaan door Statenlid Marc van Kampen, aldus de NRC.

Faber heeft via een integriteitsbureau hoogleraar staatsrecht, Douwe Jan Elzinga, om advies gevraagd. Die stelt in het advies dat het “wijs en verstandig” is de samenwerking “in deze vorm te beëindigen”. De PVV-woordvoerder laat weten dat dat inmiddels is gebeurd.

Volgens Elzinga heeft de partij een “integriteitsrisico” genomen door het bedrijf in te huren, al heeft niet Fabers zoon maar zijn compagnon de werkzaamheden voor de website van de partij verricht. Er is “geen sprake van een evident integriteitsprobleem”, oordeelt de hoogleraar.

Faber maakte eerder naam door fel van leer te trekken tegen Co Verdaas. Die kwam als Gelderse gedeputeerde onder vuur te liggen omdat hij onjuiste declaraties zou hebben ingediend. De Gelderse fractie van de PVV deed zelfs aangifte tegen Verdaas.

Anp