Politiek

Interne mail: Tweede Kamer adviseert Kamerleden SIM-kaart te vervangen

25-02-2015 14:26

Met updates – Wanneer Kamerleden dat willen kunnen zij hun SIM-kaarten laten vervangen. Dat schrijft de dienst automatisering van de Tweede Kamer dinsdagmiddag aan alle fracties in een interne mail in bezit van ThePostOnline. Kamerleden bellen met een abonnement van Vodafone. Encryptiesleutels van SIM-kaarten die zijn uitgeven bij onder meer mobiele abonnementen van Vodafone zijn door een inbreuk mogelijk in handen gekomen van buitenlandse veiligheidsdiensten. Vodafone laat aan ThePostOnline weten dat haar SIM-kaarten wel veilig zijn. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zegt woensdagmiddag tegen ThePostOnline dat er geen reden is om SIM-kaarten te verwisselen.

mail vodafone

SP en D66 willen opheldering

Niet alleen de Tweede Kamer belt met Vodafone, de gehele Rijksoverheid doet dat. SP-Kamerlid Ronald van Raak wil opheldering van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). De SP pleit al langer voor beëindiging van het contract met Vodafone. D66-Kamerlid Gerard Schouw wil van Plasterk weten of ook ‘gewone Nederlanders’ hun SIM-Kaart moeten omwisselen.

NSA en GHCQ

Onlangs meldde The Intercept op basis van geheime documenten die het van klokkenluider Edward Snowden kreeg, dat de Amerikaanse geheime dienst NSA en haar Britse evenknie GCHQ in 2010 en 2011 bij het interne computersysteem van Gemalto zouden hebben ingebroken. Met de gestolen data en encryptiecodes van simkaarten konden ze mobiele communicatie in de gaten houden, zonder dat daarvoor toestemming moet worden gezocht bij telecomproviders en buitenlandse overheden. Gemalto bevestigde woensdag dat ze ‘gegronde redenen’ heeft om aan te nemen dat dit is gebeurd.

Update 15.59 – Vodafone: Onze SIM’s zijn veilig

Vodafone laat aan ThePostOnline weten dat hun SIM-kaarten veilig zijn. “Vodafone is ervan overtuigd dat zijn SIM’s veilig zijn en dat vervanging niet nodig is.” Vodafone benadrukt dat Vodafone’s veiligheidsmaatregelen zich niet beperkten tot de SIM-encryptiesleutels van SIM-fabrikanten.

“Al vele jaren bevatten Vodafone SIM’s additionele beschermingslagen om ongeautoriseerde toegang te weren. Vodafone combineert beveiligde codering met aanvullende specifieke maatregelen. Dit biedt een betere bescherming tegen zowel wiskundige ontcijfering als hacken. Dus als er encryptiecodes gestolen zouden zijn, zou dit niet voldoende zijn om gesprekken van gebruikers af te luisteren.”  

Update 17.42 – Plasterk: Kamerleden en burgers hoeven SIM-kaart niet te verwisselen

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zegt woensdagmiddag tegen ThePostOnline dat er geen reden is om SIM-kaarten te verwisselen. Hij reageert op het advies van de Dienst Automatisering eerder vandaag.

“Wat ik heb begrepen is dat er vanuit het bureau van de Tweede Kamer een email is uitgegaan. Dat is misschien een service, maar dat is niet op ons advies gebeurd, dat is alles wat ik erover kan zeggen. Ik heb op dit moment geen reden om te zeggen ‘u moet nu echt uw SIM-kaart wisselen want er is iets gebeurd waardoor de situatie duidelijk is veranderd’. Als ik dat tegen Kamerleden zou zeggen zou ik het tegen alle Nederlandse burgers zeggen. Dat zou ik dan melden, en dat doe ik niet.”

Maar bestaat het vermoeden dat een hack heeft plaatsgevonden? Plasterk:

“Nee, want als ik een vermoeden had dat Nederlandse burgers tegen de wet zouden afgeluisterd, dan zouden we daar natuurlijk actie op ondernemen. En als het om politici ging zouden wij dat ook nadrukkelijk melden aan die politici.”