Politiek

SP: Volkskrant zit fout met bonnetjes-verhaal

25-02-2015 13:50

Dat de SP gekant is tegen de openbaarmaking van de fractiekosten klopt niet. Dat laat SP-Kamerlid Ronald van Raak weten in een verklaring. Volgens de Volkskrant woensdag liggen de socialisten en de PVV dwars. Van Raak bestrijdt dat zijn partij dwarsligt. Daarnaast hekelt hij het feit dat er uit het presidium – het bestuur van de Tweede Kamer – gelekt is. Daarom stelt hij voor dat het presidium voortaan maar openbaar moet vergaderen.

Update 17.11 – De SP stapt uit het presidium. Dat zegt Ronald van Raak woensdagmiddag tegen diezelfde Volkskrant.

“Het presidium is een kleuterklas. Ik ga er nog één keer heen om mijn voorstel te bespreken al die vergaderingen vanaf nu openbaar te maken. Tot het zover is, hebben wij daar verder niets meer te zoeken.”

Volkskrant kreeg al inzicht in fractiekosten

Volgens de Volkskrant bevestigen vier betrokkenen onafhankelijk van elkaar dat de SP dwarsligt. Van Raak vindt dat opmerkelijk omdat de krant in 2011 al een keer inzicht heeft gekregen in de fractiekosten. De krant schreef toen:

“Die partij heeft verantwoording afgelegd over haar subsidies. Daaruit blijkt dat de SP-fractie de afgelopen jaren de subsidie bij lange na niet op kreeg. In 2008, 2009 en 2010 hield de fractie jaarlijks zo’n twee miljoen euro over. De SP heeft zich in het verleden vaak gekeerd tegen de in hun ogen hoge vergoedingen voor Kamerleden en -fracties.”

Een meerderheid van de Kamer had dat jaar besloten geen inzage in de fractiekosten te willen geven. SP-leider Emile Roemer vond dat onzin en zei dat de SP ‘niets te verbergen‘ heeft.

Onjuist gelekt, openbaar vergaderen

Volgens Van Raak is er vanuit het presidium – waar hij zelf lid van is – onjuiste informatie gelekt. Daarom pleit hij er nu voor dat het presidium in het openbaar moet vergaderen:

“Blijkbaar is een aantal partijen bezig om de aandacht af te leiden van hun interne problemen. Lekken uit het Presidium is verboden. Helemaal erg is het als daarbij bewust foutieve informatie wordt gelekt. Dit Presidium kan niet functioneren als mensen misbruik maken van hun positie. Daarom stel ik voor dat het bestuur van de Tweede Kamer voortaan in openbaarheid vergadert.”

Lees ook

Volkskrant – Kamer ruziet over eigen bonnetjes