Politiek

Dijsselbloem: voorlopig geen geld voor de Grieken

25-02-2015 21:52

Griekenland krijgt niet op korte termijn geld van Europa. Dat zei minister van Financiën en Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem (PvdA) woensdagavond in de Tweede Kamer. Het geld uit eerder toegezegde leningen komt pas vrij als de beloofde hervormingen en bezuinigingen zijn doorgevoerd. Dijsselbloem is bezorgd over de belastingmoraal van de Grieken sinds het aantreden van het nieuwe kabinet.

Griekenland staat wat Europese leningen betreft ‘al heel lang droog’, zei Dijsselbloem. Ze krijgen pas weer geld als ze een programma succesvol hebben afgerond. En dat is nog niet het geval en zal ook niet op korte termijn zo zijn.

PVV-Kamerlid Tony van Dijck wees Dijsselbloem erop dat de Grieken in maart weer geld nodig hebben. Dijsselbloem zegt dat dat de verantwoordelijkheid is van de Griekse regering.

Dat de Nederlandse overheid 11,9 miljard euro aan Griekenland heeft geleend, klopt niet volgens Dijsselbloem. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had dat dinsdag berekend. Volgens Dijsselbloem gaat het om 3,2 miljard euro. Daarna is door het Europees noodfonds EFSF geld geleend aan de Grieken. Nederland heeft het EFSF niets geleend, maar staat wel garant voor een bedrag van 8,7 miljard euro.

Lees ook

Varoufakis waarschuwt in Charlie Hebdo